A koronavírus-járvány elleni küzdelem során a frontvonalban lévő egészségügyi dolgozók lelki támogatására az egyetem több segítségnyújtó szolgáltatást is indított. A Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika munkatársai telefonos és online lelki segítségnyújtást, támogató és krízisintervenciós hátteret biztosítanak az egyetem munkatársainak, az Egészségtudományi Kar Alkalmazott Pszichológiai Tanszék illetve a Magatartástudományi Intézet önkéntesei pedig csatlakoztak a napi 24 órában ingyenesen hívható 06 1 770 7333 -as Call for Help krízisvonalhoz. Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika a lelki támogatáson túl a gyermekek iskolai helyzetével kapcsolatos szakmai tanácsokkal is ellátja a szülőket. A Mentálhigiéné Intézet pedig két ingyenesen elérhető szolgáltatást is indított a dolgozóknak.

A jelenlegi járványügyi helyzetben az egészségügyi dolgozók támogatására, mentális egyensúlyuk megőrzésére az egyetem különböző módon igyekszik segítséget nyújtani. Dr. Réthelyi János, a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika igazgatójának kezdeményezésére a klinika egy online felületen lelki segítségnyújtást, intervenciós krízistámogatást biztosít az egyetem egészségügyi dolgozóinak a rendkívüli járványügyi helyzetben. Ennek keretében Biró Gergely klinikai szakpszichológus és pszichoterapeuta, Nyulászi Anna klinikai szakpszichológus, valamint dr. Egervári Luca pszichiáter, pszichoterapeuta nyújtanak egyfajta mentálhigiénés támogatást. A 061-210-0330/51243-as telefonszámon vagy a lelkisegely@med.semmelweis-univ.hu e-mail címen az adatok leadását követően 24, de legkésőbb 48 órán belül a megfelelő szakemberek felveszik a kapcsolatot a segítségkérővel – ismertette Biró Gergely. Mint mondta, a távoktatáshoz is használt Zoom szoftver segítségével történik majd az online segítségnyújtás. A klinika részletes tájékoztatója ide kattintva olvasható el. 

A Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika segítségnyújtó szolgáltatása kifejezetten az egyetem egészségügyi dolgozóinak szól, jelentkezni az online konzultációra a 06-1-210-0330/51243-as telefonszámon lehet munkanapokon 8:00-15:30-ig, egyéb időpontokban pedig a lelkisegely@med.semmelweis-univ.hu e-mail címen.

A 06 1 770 7333 -as Call for Help krízisvonal minden egészségügyi dolgozó számára ingyenesen hívható napi 24 órában, elérhetők Facebookon és saját honlapukon is.

Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika lelki segítségnyújtása a 52785-ös melléken vagy a pszichiatria.gyer1@med.semmelweis-univ.hu e-mail címen vehető igénybe. 

A Mentálhigiéné Intézet szolgáltatása, az Antropos Krízisvonal a +36 21 262 0534-es telefonszámon ingyenesen hívható hétköznap délelőttönként 9:00-11:00, délutánonként 15:00-20:00 óra között. Az iroda@antroposkozpont.hu e-mail címen pedig az online konzultációra lehet jelentkezni.

A Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia Tanszékének krízisvonala elsősorban a koronavírus-betegség kapcsán kialakult szorongásos panaszok ellátását célozza meg. A krízisvonalnál a Klinikai Pszichológia Szakambulancia szakemberei dolgoznak, hétfőtől péntekig munkaidőben (hétfő-csütörtök 8.00-16.00, péntek 8.00-13.30) az alábbi telefonszámon érhetők el: 06-1-459-1493.  

A Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikán az intézmény saját dolgozói számára a szintén ott dolgozó Hoffmann Sára pszichológus nyújt támogatást és lelki-segítséget, erről a klinika minden munkatársa tájékoztatást kapott.

Hal Melinda, az Egészségtudományi Kar Alkalmazott Pszichológia Tanszékének tanársegédje, a Magatartástudományi Intézet PhD-hallgatója elmondta, átérzik az egészségügyi személyzet helyzetét, hiszen bennük is ugyanolyan folyamatok zajlanak, mint bárki másban, ugyanakkor szembesülniük kell a szenvedő betegekkel és a halálos esetekkel is, de mégis erősnek kell maradniuk, hiszen a betegek lelki támogatása is az ő feladatuk. Ezért csatlakoztak a Végeken Egészséglélektani Alapítvány által létrehozott lelkielsősegély-vonalhoz. Mint mondta, az egyetem több karának önkéntesei – köztük a Magatartástudományi Intézet munkatársai is –  részt vesznek a kezdeményezésben. A krízisvonal a veszélyhelyzet alatt, egészen a járvány lecsengéséig napi 24 órában ingyenesen bárhonnan hívható a 06 1 770 7333 -as Call for Help vonalon. Pszichológusok, pszichiáterek, mentálhigiénés szakemberek és korábbi telefonos önkéntesek fogadják az egészségügyben dolgozók hívását. Jelenleg 25 önkéntessel folyamatos ügyeletet látunk el, ezzel szeretnénk valamelyest megkönnyíteni a frontvonalban dolgozó kollégák elkövetkezendő heteit, hónapjait – mutatott rá Hal Melinda. Hozzátette: folyamatosan várják az önkéntes jelentkezőket; az említett szolgáltatások Facebook-oldallal és honlappal is rendelkeznek, ezen kívül tervben van, hogy chaten keresztül is lehessen tőlük segítséget kérni. 

A Mentálhigiéné Intézet két ingyenesen elérhető szolgáltatást indított a dolgozóknak. Az Antropos Krízisvonal a +36 21 262 0534-es telefonszámon, vagy az Antropos Krízisvonal skype címen hétköznap délelőttönként 9:00-11:00, délutánonként 15:00-20:00 óra között ingyenesen fogadja mindazok hívását, akik a koronavírus okozta veszélyhelyzethez kapcsolódóan átmenetileg érzelmi, életvezetései, kapcsolati nehézséggel küzdenek, vagy krízisbe kerültek. Lehetőség van továbbá személyes találkozás nélküli, maximum 3 alkalmas telefonos vagy online konzultációra is, melyet egészségügyi dolgozók, vagy a szociális szférában dolgozók vehetnek igénybe. Jelentkezni a iroda@antroposkozpont.hu e-mail címen lehet. 

Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Gyermekpszichiátriai Osztályának több dolgozója online és telefonos módon ajánl lehetőséget a klinika munkatársainak, lelki segítségnyújtás céljából – hívta fel a figyelmet Cserép Melinda klinikai szakpszichológus, a Bókay Gyermekklinika pszichológus munkacsoportjának vezetője. Emellett stresszkezelő módszerekkel – például  progresszív relaxációs hanganyagokkal – igyekszünk konkrét technikákat eljuttatni kollégáinknak és gyermekeiknek a szorongás oldásához és az alvásproblémák enyhítéséhez – tette hozzá. Az egyetem azon dolgozóinak, akik gyermekeikkel kapcsolatban észlelnek a jelen helyzetből adódó nehézségeket, konzultációs lehetőséget biztosítunk a pszichiatria.gyer1@med.semmelweis-univ.hu címen vagy az 52785-ös melléken – osztotta meg. A lelki segítségnyújtás mellett a klinika Facebook oldalán a koronavírus-járvány ideje alatt folyamatos szakmai tanácsokat, javaslatokat készít szülőknek és gyermekeknek – mutatott rá a klinikai szakpszichológus.

Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika dolgozói számára “Tedd le a koronát!” címmel indultak online kiscsoportos workshopok, melyek célja a dolgozók felkészítése és felüdítése a nagy terhelést jelentő időszakban. Az alkalmak igénytől függően heti kb. 3 alkalommal, 3-5 fős csoportokban zajlanak. A workshopokat a klinika állományában dolgozó kollégák: dr. Blaskó Ágnes szociodráma-vezető, dr. Fritúz Gábor aneszteziológus – intenzív terápiás szakorvos, valamint Naszvadi Emma klinikai szakpszichológus tartják. Jelentkezni a naszvadi.emma_julia@med.semmelweis-univ.hu email címen lehet.

Dr. Purebl György, a Magatartástudományi Intézet igazgatóhelyettese kiemelte: a jelenlegi járványügyi helyzetre 102 éve nem volt példa Európában, ez az új kihívás mindenki számára megterhelő, a frontvonalban dolgozó egészségügyi szakemberekre pedig különösen nagy terhet ró. Kiemelte: különböző technikák alkalmazásával csökkenthető a szorongás. Az egyik legfontosabb a saját támogató háló megléte; mint fogalmazott, nagyon fontos, hogy problémáinkkal, kétségeinkkel ne maradjunk egyedül. A kibeszélt gondok már önmagukban is csökkentik a fesztültségszintet. Az egészségügyben dolgozóknak azt javasolja, hogy találják meg azokat a kollégákat, akikben megbíznak, és átbeszélhetik az eseteiket – nemcsak szakmai szempontból, hanem az érzelmi megterhelés szempontjából is. Jellemző ugyanis sok esetben a család és az ismerősök is az egészségügyi dolgozótól várják a támogatást és a megnyugtatást – tette hozzá.

Egy mindenki számára rendelkezésre álló és jól alkalmazható szorongáscsökkentő módszer a mozgás is. A testedzési lehetőségek ugyan most beszűkültek, de saját otthonunkban is találhatunk lehetőséget a mozgásra – tanácsolja dr. Purebl György. Segítséget jelenthet a nehéz időkben a meditáció, annak is például az egyik technikája, a mindfulness (tudatos jelenlét), mely pont az ilyen bizonytalan helyzetekkel segíthet megküzdeni. A módszer lényege, hogy nem rágódom a múlton és nem szorongok a jövőtől, csak a pillanatra koncentrálok – mutatott rá az igazgatóhelyettes. Ez sokat segíthet elengedni a szorongást, a rágódást, hogy mit kellett volna másképp csinálni – vélte. A Magatartástudományi Intézetben illetve a Klinikai Pszichológiai Tanszéken is elérhetők ezek a kurzusok, jelenleg pedig azon dolgoznak, hogy online is biztosítani tudják ennek fenntartását. A módszer könyvekből illetve az internetről is elsajátítható, de gyakorlást igényel – tette hozzá.

Most mindannyian kizökkenünk egy rendből, de nagyon fontos, hogy – amennyiben lehetőségünk van rá – mégis megtartsunk egyfajta napi rutint – hangsúlyozta a szakember. A biológiai ritmusunk fenntartása ugyanis pszichológiai és fizikai stabilitást is biztosít számunkra, megvéd a lelki túlterhelődéstől és a betegségektől is – sorolta. Amennyire a beosztás lehetővé teszi, figyeljünk oda az alvásunkra, próbáljunk annyit aludni, amennyire szükségünk van – tanácsolta.

Kiemelte a pszichológiai elsősegély módszerét, amit az egészségügyben dolgozók nemcsak a betegeiken, hanem kollégáikon és saját magukon is alkalmazni tudnak. Ennek része a felsoroltakon kívül a megnyugtató és odafigyelő kommunikáció, mely önmagában is szorongáscsökkentő hatású tud lenni; reagálás a pillanatnyi érzelmi szükségletekre, a beszűkültség oldása. Fontos, hogy ne másokon vezessük le a bennünk felgyülemlett feszültségeket – emelte ki. Hozzátette: a Magatartástudományi Intézet Diák- és Életvezetési Tanácsadó szolgálata telefonos segítséget nyújt a karanténban lévő orvostanhallgatók számára. 

Bódi Bernadett
Kiemelt kép (illusztráció) forrása: vecteezy

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.