A COVID-19 által fertőződött és/vagy tünetekkel rendelkező betegek kiszűrése érdekében önálló működésű, többlépcsős, zsilipes beléptető rendszert alakítottak ki a Fogorvostudományi Kar klinikáin és intézetében. A 2020. március 23-tól élő új beléptetés értelmében mindhárom épület bejáratánál ellenőrző pont várja a betegeket, ahol hőmérést és kérdőív kitöltetést követően mérik fel, hogy sürgős vagy halasztható problémával érkezett a páciens.  

A Fogorvostudományi Kar (FOK) klinikái és intézete három különálló épületben helyezkednek el, egymástól és a Belső Klinikai Tömbtől egy utca választja el őket. Az érintett három épület: a FOK Oktatási Centrumban elhelyezkedő klinikák (Budapest, Szentkirályi u. 47, 1088), Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinika (Budapest, Mária u. 52, 1085), Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet (Budapest, Szentkirályi u. 40, 1088).

A 2020. március 23-tól életbe lépett többlépcsős, zsilipes beléptető rendszer értelmében a betegeknek továbbra is az adott épület recepciójára kell érkezniük, ugyanakkor ott ellenőrző pont fogadja őket. Az adatfelvételt követően ki kell tölteniük a Semmelweis Egyetem Kórházhigiénés Osztálya által kibocsátott kérdőívet, amelynek kiértékelését követően hőmérés is történik érintés nélküli lázmérővel.

Amennyiben a páciens ezt követő kikérdezése során kiderül, hogy halasztható problémával kereste fel a rendelőt, akkor a 2020. március 14-én kiadott miniszteri rendelkezés értelmében panaszával a veszélyhelyzet megszűnte után kell ismételten felkeresni a rendelőt. Amennyiben a beavatkozás halasztható, de a pácienst a „COVID-gyanús eset” kategóriába sorolható, a szeptikus rendelőben mintavétel történik, amelynek eredményére egy elkülönített helyiségben kell várakozni.

Bármilyen olyan esetben, amikor kétség merül fel a beteg fogászati-szájsebészeti panaszaival (sürgős vagy halasztható-e a beavatkozás) kapcsolatban, a beteg vizsgálata megtörténik, hogy megfelelő döntést tudjanak hozni a szakemberek.

A klinikákon és az intézetben sürgős esetben azoknál a betegeknél is elvégzik a beavatkozást, akik esetében felmerül a koronavírus gyanúja; ez az erre a célra kijelölt és felszerelt szeptikus kezelőben történik meg, megfelelő védőfelszerelésben, egyszer használatos eszközökkel.

A Belső és Külső Klinikai Tömbben bevezetett beléptetési rendszerről itt olvasható információ.

A FOK részletes tájékoztatója a zsilipes belépési rendszerről itt olvasható. 

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.