FRISSÍTÉS: június 25-től módosul a beléptetés a BKT-ban
2020. június 25-től a Belső Klinikai Tömbben a Baross utcai kapu gépjárműforgalma ismét kétirányú, és továbbra is nyitott a gyalogosok előtt. A Szentkirályi utcai kapunál szintén ismét kétirányúvá válik az autósforgalom és gyalogosan is újra be lehet itt lépni. A tömb további kapui is megnyíltak a személyforgalom előtt. Ugyanakkor a BKT klinikáinak és intézeteinek bejáratainál továbbra is megmarad a betegellátást megelőző triázs.
Zsilipes beléptető rendszer lép életbe hétfőtől a Semmelweis Egyetem Belső és Külső Klinikai Tömbjében is a betegek és a dolgozók számára egyaránt. Az intézkedéssel minimalizálni kívánja az egyetem az esélyét annak, hogy a klinikákra beléphessenek a koronavírust potenciálisan hordozó egyének.

A hétfőtől bevezetendő intézkedések értelmében a betegek csak meghatározott bejáratokon léphetnek be a Belső és Külső Klinikai Tömb területére, minden esetben influenzaszerű tünetekre vonatkozó kérdéseket és hőmérést követően. Influenzaszerű tüneteket mutató belépők esetében a Nemzeti Népegészségügyi Központ által meghatározott mindenkori eljárásrend kerül érvényesítésre. A beléptetést önkéntes hallgatók segítik.  

A Belső Klinikai Tömb területének és az ott található klinikáknak minden utcai bejáratát bezárják néhány kivétellel. A nem előjegyzett betegek gyalogosan a Baross utcai kapun léphetnek be a tömb területére, míg az előjegyzéssel rendelkező betegek az adott klinika portáján, amely csak számukra és a gyalogosan érkező munkatársaknak nyitott. Mindkét esetben az említett kérdéseket és hőmérést követően lehetséges csak a belépés.

A Semmelweis Klinikák metróállomásnál található Külső Klinikai Tömbnek (KKT) minden utcai bejáratát lezárják, kivéve a beléptetőpontokat. A Sürgősségi Betegellátó Osztályra (SBO) érkező és a nem előjegyzett betegek az ún. Tűzoltókapun (Szigony utca – Apáthy utca sarok) érkezhetnek, míg az előjegyzett betegek a klinikai portákon keresztül (kivéve az Urológiai Klinika betegeit, akik a X-es kapun léphetnek be), szintén kikérdezést és hőmérést követően.

Mindkét tömb területére érvényes, hogy – a 2020. március 8-tól az országos tisztifőorvos által elrendelt látogatási tilalom értelmében – kísérő nem léphet be, kivéve apás szülés esetén, valamint ha mozgáskorlátozott vagy fogyatékkal élő páciens segítségre szorul. A betegek gépjárművel mindkét tömbbe csak mozgáskorlátozott igazolvánnyal  hajthatnak be a szabad helyek kapacitása függvényében. Ha kísérő hozza a beteget, akkor a páciens betegszállítónak történő átadását követően azonnal kötelező kiállnia.

A munkatársak és a mentők beléptetését is tartalmazó rektori tájékoztató ide kattintva található. 

Dobozi Pálma

Térképek: Műszaki Főigazgatóság

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.