A klinikán három rendelésen folyik poszt-COVID-ellátás: az általános kardiológián, a sportkardiológián és az immunológiai ambulancián. Azokat a betegeket várják, akik a fertőzés után több mint 6 héttel is fáradékonyságot, bizonytalan eredetű mellkasi fájdalmakat, csökkent terhelhetőséget tapasztalnak. Akut panaszok esetén a klinika sürgősségi részlege soron kívül látja el a poszt-COVID-os betegeket.

A klinikára annak profiljából adódóan kardiovaszkuláris jellegű poszt-COVID-tüneteket mutató betegek érkeznek, a leggyakoribb panasz a mellkasi fájdalom, a nagyfokú fáradékonyság és a terhelhetőség drámai lecsökkenése – fogalmazott dr. Becker Dávid egyetemi docens, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese. A klinika a koronavírus magyarországi megjelenése óta részt vesz a COVID-ellátásban, áprilisban pedig elindult a poszt-COVID-ellátás is. A feladat ellátására és egyben tudományos kutatási céllal külön munkacsoportot hoztunk létre, szakorvosok vezetésével rezidensek, PhD-hallgatók részvételével három ambulanciával: az általános kardiológiai rendelés mellett működik a sportkardiológiai ambulancia dr. Vágó Hajnalka, a Kardiológiai Tanszék egyetemi docensének vezetésével, valamint az immunológiai ambulancia, amelyért dr. Nagy György egyetemi tanár, a Reumatológiai és Klinikai Immunológiai Tanszék tanszékvezetője felelős.

Az igazgatóhelyettes szerint poszt-COVID-állapotról akkor beszélhetünk, ha a panaszok a betegség után 6 héttel is fennállnak – ha tehát valaki a fertőzés után ennyi idővel is fáradékonyságot, bizonytalan eredetű mellkasi fájdalmakat, csökkent terhelhetőséget észlel magán, érdemes orvoshoz fordulnia.

A sportkardiológiai ellátás a COVID-on átesett versenysportolóknak szól, akik a csapatuk vagy egyesületük egészségügyi szakemberein, vagy a sportorvosi rendszeren keresztül kerülnek a rendelésre. Az immunológiai ambulancia elindítása a COVID pandémiától függetlenül is nagyon fontos, mert a kardiovaszkuláris problémák egy részének hátterében immunológiai betegség áll – ide tartozhat a gyakran autoimmun kórképekkel együtt jelentkező vaszkulitisz (érgyulladás), vagy akár a szívizom egyes betegségei is – magyarázta dr. Becker Dávid.

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika kardiológiai és immunológiai poszt-COVID-ellátására az egyetem többi COVID-ellátóhelyéről, illetve háziorvosi vagy egyéb szakrendelésről beutalóval érkezhetnek páciensek, akik telefonon, valamint a postcovidvszek@gmail.com címen foglalhatnak időpontot. A klinikán képalkotó és laborvizsgálatokat is végeznek, mely során EKG-t készítenek és a szívizom károsodására utaló troponint, pro-BNP szintet is vizsgálják, valamint ha a tünetek alapján szükséges, az egyetem többi post COVID-ellátóhelyére is továbbutalhatják a betegeket. Akut panaszok esetén a klinika sürgősségi részlege soron kívül látja el a poszt-COVID-os pácienseket.

A koronavírus-fertőzés egyik sajátossága, hogy még a gyógyulást követő időszakban is tromboembóliás betegségeket, például tüdőembóliát okozhat, ezért erre külön is figyelmet kell fordítani!

– emelte ki dr. Becker Dávid, hozzátéve: a klinika poszt-COVID-ellátásának indulása óta már több mint száz beteget kezeltek, az igény növekedése esetén tovább bővítik a rendeléseket.

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.