Oktatóvideó mutatja be az egyéni védőfelszerelések helyes fel- és levételét, valamint részletes tájékoztató készült a légzésvédelmi maszkok közti különbségekről és azok helyes használatáról.

 
Légzésvédelmi tudnivalók:
 

Sebészeti maszkok

Elsősorban a viselő személy által kilélegzett, kiköhögött stb. cseppektől, kórokozóktól védik a környezetet, tehát azok viselik, akiktől a környezetet szeretnénk megvédeni. Viselési idejük órákban nem meghatározható, amint átnedvesednek, cserélni kell azokat, mivel a nedves környezet táptalajul szolgál a kórokozóknak, így növelik a fertőzés veszélyét!

Szűrő típusú légzésvédő eszközök: részecskeszűrő félálarcok (FFP1, FFP2, FFP3)

Rendeltetésük, hogy – a védendő személy számára – a levegőben lévő szennyező anyag belégzéssel történő szervezetbe jutását az egészséget nem károsító szintre csökkentse. A védelem nem lehet 100%-os, az ún. alászívás miatt. A gyártók feltüntetik a megengedett munkahelyi koncentráció és a védőeszköz alászívási tényezőjéből kalkulált ún. névleges védelmi tényezőt (NPF=Nominal Protection Factor). Ez tájékoztató jellegű adat, amellyel a gyártó azt fejezi ki, hogy a konkrét védőeszközt a munkahelyi megengedett koncentráció hányszoros értékéig ajánlott használni. Három védelmi fokozat van: FFP1, FFP2 és FFP3. A védőképesség 3-as számmal rendelkező maszkok esetén a legnagyobb.

Az egészségügyben a hordhatóság időtartama az egyszeri beavatkozás időtartamát jelenti! A maszkot ez után ki kell dobni. A gyaníthatóan fertőzött betegekkel érintkezők számára FFP2 és FFP3 egyszer használatos részecskeszűrő maszkok viselése ajánlott.

A védőeszköz hatékonyságának minden esetben alapvető feltétele az alászívás csökkentése miatt az arcon a kellő beállítás, beszabályozás és rögzítés:

  • Az arcot simára kell borotválni, mivel a szakáll, illetve egyéb arcszőrzet gátolhatja az arc és az álarc szélének érintkezését!
  • A hosszú hajat hátul copfban össze kell fogni.

Mire kell ügyelni a légzésvédő felhelyezésénél?

  • Helyezze el a felső pántot a fejtetőn! Az összecsavarodott pántot igazítsa meg!
  • Formázza az orrlemezt az orr és az arc kontúrjához a biztonságos szigetelés érdekében!
  • SZELEP NÉLKÜLI álarc esetén végezzen erős kilégzést! SZELEPES álarc viselésénél pedig végezzen erős belégzést.
  • Ha a levegő az orr körül áramlik, állítsa be újra az orr-részt!
  • Ha a légzésvédő széleinél a levegő szivárog, simítsa ki a pántokat a fej körül!
  • Paneles szerkezetű félálarcoknál bizonyosodjon meg arról, hogy a paneleket teljesen kihajtotta és nem fordultak be!
  • Helyezze el az alsó pántot a fül alatt, vigyázzon arra, hogy a pánt ne csavarodjon össze!

 

Egyéni védőfelszerelés helyes használata

Az egyéni védőfelszerelések fel- és levétele során a WHO ajánlásának megfelelő szabályok betartásával csökkenthető mind az egészségügyi dolgozók, mind a páciensek megfertőzésének kockázata járványhelyzetben. A Semmelweis Egyetem alábbi oktatóvideója az egyéni védőfelszerelések szakszerű használatát mutatja be.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem
Videó: Sturbán László, Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.