Az egyetem alapításának 250 éves jubileumához kapcsolódóan a Semmelweis Egyetemen használt első szakterületi tankönyveket bemutató kiállítás nyílt a Központi Könyvtárban. A március 27-ig látogatható tárlaton egy online kvíz segítségével a hallgatók tesztelhetik, mennyire ismerik fel a régi idők tankönyveit.

A kiállítás megnyitóján dr. Ferdinandy Péter tudományos és innovációs rektorhelyettes arról beszélt, hogyan változott meg a könyvtár funkciója az elmúlt évtizedekben. Mint azt felidézte, pályája elején kutató kollégáival rendszeresen, heti több alkalommal látogatták a könyvtárat, olvasták a folyóiratokat, amikhez csak ott lehetett hozzájutni. A digitalizáció beköszöntével azonban ez megváltozott, már nem a kutatók jönnek a könyvtárba, hanem a könyvtár „megy” a kutatókhoz – hangsúlyozta. A könyvtárak ma már – alkalmazkodva az új kihívásokhoz – biztosítják az online tartalomszolgáltatást, különböző adatbázisokat működtetnek – mutatott rá. A rektorhelyettes szólt róla, hogy az oktatásban a nyomtatott tankönyvek még hosszú ideig szerepet fognak játszani, ezek ugyanis a hallgatók számára az egész tantárgyat meghatározó, nagyon fontos élményt nyújtanak.

Galéria

13kép

Szluka Péter, a Központi Könyvtár igazgatója a kiállítás koncepciójáról szólva elmondta, az itt őrzött „kincsek” közül igyekeztek összeszedni a 250 éves Semmelweis Egyetem történetéből az első, magyar nyelven íródott szakterületi tankönyveket. Így a tárlaton megtekinthető a többi között A modern anatómia kezdete c. könyv 1543-ból, az első magyar kórbonctan tankönyv (1864), az első magyar nyelvű nőgyógyászati tankönyv (1802), az első orvosi etika könyv (1810) vagy az első magyar gyógynövénykönyv (1813) és az első orvosi szótár (1833) is, de helyet kaptak az egészségnevelésről, illetve a csecsemő- és gyermekgyógyászatról szóló első tankönyvek is – sorolta. Kiemelte a könyvtár értékőrző funkcióját, melynek az elektronikus források mellett a mai napig fontos szerepe van. Az igazgató szólt róla, hogy a kiállítás anyaga hamarosan digitálisan is elérhető lesz. Hozzátette: egy online kvízt is összeállítottak a tárlathoz kapcsolódóan, amely segítségével a hallgatók az 1970-es évektől kezdődően, tíz éves korszakonként – az adott időszakot kiválasztva – tesztelhetik, hogy mennyire ismerik fel az akkoriban használt tankönyveket. Végezetül köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik részt vettek a kiállítás megszervezésében.

A tárlat március 27-ig megtekinthető a Semmelweis Egyetem Központi Könyvtárában a Mikszáth Kálmán tér 5. szám alatt.

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.