A magyar válogatott tagjainak kiutazás előtti sportegészségügyi felkészítésében aktív szerepet vállalt a Semmelweis Egyetem a Magyar Úszó, valamint a Magyar Vízilabda Szövetséggel korábban kötött keretmegállapodások értelmében. A legfontosabb feladatunk, hogy a sportolók maximális egészségi állapotban indulhassanak a versenyeken, amellyel hozzájárulhatunk a kiemelkedő eredmények eléréséhez – mutatott rá dr. Merkely Béla. A rektor a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) sportegészségügyi bizottságának tagjaként volt jelen a vb-n, és felügyelte az orvosi háttér biztosítását, míg dr. Sydó Nóra, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika munkatársa a magyar úszóválogatott keretorvosaként vett részt a sportolók helyszíni ellátásában.

„A legfontosabb feladat, hogy a sportolók a lehető legjobb egészségi állapotban, teljesítőképességük maximumán a legnagyobb esélyekkel indulhassanak a versenyeken. Ezért fontos a megfelelő gondossággal, alapossággal és szakértelemmel történő felkészítés” – mondta dr. Merkely Béla rektor, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója, aki a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) sportegészségügyi bizottságának tagjaként volt jelen a vasárnap zárult kvangdzsui vizes világbajnokságon.

Mint ismertette: az elmúlt egy évben a férfi és női vízilabdaválogatott és a mostani bajnokságon középdöntőbe és döntőbe került úszók többsége részt vett az egyetemen egy megfelelő protokollok szerint megtervezett vizsgálatsorozaton. Dr. Merkely Béla kiemelte: a Városmajori Klinikán 2008 óta folyik sportkardiológiai ellátás, tehát 11 év tapasztalatára építkezve tudják a szükséges „sportszemlélettel” elvégezni ezeket a kontrollvizsgálatokat. A speciális szemlélet rendkívül fontos, hiszen számos eltérés lehet az egészséges civil és az egészséges sportoló paraméterei között, legyen szó akár a képalkotó, laboratóriumi vagy terheléses vizsgálatokról. Az az érték, ami az átlagembernél még normál tartományba esik, egy sportoló esetében lehet alacsony; igaz ez például a vasanyagcsere paramétereire, a szív diasztolés funkciójára, a szív anatómiai paramétereire is – magyarázta a rektor. Tehát a sportolói normálértékek a metabolikus igényeknek megfelelően általában magasabbak vagy ritkábban alacsonyabbak – tette hozzá. Ezen kívül végeztek ún. pályaméréseket is, vagyis edzés, verseny közben is mérték az anyagcsere paramétereket.

Galéria

4kép

Ha akár csak tizedmásodpercben mérhető az, amit hozzá tudunk tenni a sportoló teljesítményéhez a legmagasabb szintű sportegészségügyi felkészítéssel, az hozzájárulhat az éremszerzéshez, vagy akár a világcsúcshoz – mutatott rá dr. Merkely Béla. Petrov Árpád, Hosszú Katinka edzője és Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke is kiemelte a Semmelweis Egyetem szerepét a felkészítésben a vb végén tett nyilatkozatokban. Hasonlóan nyilatkozott a közelmúltban Petrov Iván, az utánpótlás úszó válogatott szövetségi kapitánya a közelmúltban megrendezett kazanyi junior Európa-bajnokságon. 

A legutóbbi, 2017-es, Magyarországon megrendezett vizes vb orvos-egészségügyi stábját dr. Merkely Béla vezette, ezt követően pedig a FINA felkérte, hogy dolgozzon ki és terjesszen elő egy követelményrendszert, hogy milyen sportorvosi háttér szükséges a versenyek biztonságos lebonyolításához. Ezt a dél-koreai vb-n kellett először alkalmazni, dr. Merkely Béla több verseny esetében felügyelte a FINA tagjaként ennek megvalósulását.

Az egyetem munkatársai közül a helyszínen volt dr. Sydó Nóra, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika munkatársa, aki az úszó válogatott keretorvosaként végezte a sportolók helyszíni ellátását, a különböző panaszok, sérülések, vírusfertőzések kezelését, illetve a helyszíni méréseket.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Semmelweis Egyetem és a Magyar Úszó Szövetség idén márciusban kötött együttműködési megállapodást, amelynek célja, hogy az egyetem komplex egészségügyi hátteret biztosítson a magyar válogatott úszóknak. Hasonló, hosszú távra szóló keretmegállapodást kötött az egyetem júniusban a Magyar Vízilabda Szövetséggel, majd a közelmúltban a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetséggel.

A sportegészségügyi ellátásban a legnagyobb szerepet a Városmajori Klinika játssza, amely komplett belgyógyászati, terhelésélettani, szívgyógyászati támogatást ad. A klinikán egyre bővül az erre specializálódott és szakvizsgával rendelkező orvosok száma: dr. Zima Endre és dr. Fülöp Gábor a jégkorcsolyázók, dr. Sydó Nóra és dr. Kovács Tímea az úszók, míg dr. Kiss Orsolya, dr. Csulak Emese a vízilabdások és dr. Komka Zsolt a kajak-kenusok ellátásában vesz részt. Az együttműködési megállapodásokban  ugyanakkor az egyetem valamennyi klinikája érintett; a sportorvoslás terén a további leggyakoribb diszciplínák a fül-orr-gégészet, a nőgyógyászat, gyermekgyógyászat és a szemészet.

Dr. Merkely Béla kiemelte: az egyetemen meglévő „know how”-t a sportolók támogatása mellett az oktatásban is fel tudják használni. Az új kurrikulumba ötödéves tantárgyként bekerült a sportorvoslás, amelyet az Országos Sportegészségügyi Intézettel és az egyetem Uzsoki utcai Kórházban működő Traumatológiai Tanszékével közösen oktatnak majd. Komoly szakmai együttműködések alakultak ki nemzetközi szinten is a Mayo Klinikával és a Harvarddal. A rektor fontosnak tartja, hogy a sport a leendő orvosok, egészségügyi dolgozók mindennapjának is a része legyen, ezért szintén a szeptemberben elinduló új kurrikulum keretében mind a hat karon a képzés teljes időtartamára bevezették a testnevelést.

A vasárnap zárult, Dél-Koreában megrendezett idei FINA világbajnokságon Magyarország öt aranyérmet szerzett: Rasovszky Kristóf 5 km-es nyílt vízi úszásban, Hosszú Katinka 200, valamint 400 méteres vegyesúszásban, Milák Kristóf és Kapás Boglárka pedig 200 méteres pillangóban állhatott a dobogó legfelső fokára.

Dobozi Pálma
Fotók: Facebook

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.