Csaknem hétszáz beavatkozást, kezelést kellett elvégeznie a napokban zárult FINA Masters világbajnokságon az orvos-egészségügyi csapatnak. A vizes vb Masters szekciójában mintegy tízezer 30 és 100 év közötti, rendszeres sportorvosi ellenőrzés alatt nem álló sportoló vett részt, így az egészségügyi biztosítás még nagyobb kihívást jelentett szakmai szempontból – hangsúlyozta dr. Merkely Béla, a vizes vb orvos-egészségügyi stábjának vezetője, klinikai rektorhelyettes.  

Három infarktus, három hasi műtét és egy agyvérzés – ezek voltak a legjelentősebb esetek az orvos-egészségügyi csapat számára a két hetes, vasárnap zárult FINA Masters világbajnokságon, amin 10 ezer masters sportoló vett részt. Az augusztus 7-20. között zajló sporteseményen csaknem hétszáz beavatkozásra, kezelésre volt szükség összességében. Kórházba 83 beteg került, melyből 30 főnél volt szükség traumás ellátásra – mondta el dr. Merkely Béla. Mint rámutatott: a Masters világbajnokság azért jelentett különösen nagy kihívást, mert a résztvevők 30-100 év közötti versenyzők voltak, akik már nem állnak rendszeres sportorvosi felügyelet alatt. Az óriás toronyugráson kívül minden versenyszámot megrendeztek, így az orvos-egészségügyi stábtól hasonló mértékű jelenlétet igényelt a Masters bajnokság, mint az aktív sportolók július 14-30. közötti versenye. 

A legsúlyosabb a spanyol úszó esete volt, aki szombati versenye után a gyakorlómedencében hirtelen halállal szövődött szívinfarktust kapott. Az egészségügyi csapat tagjai az elsüllyedt sportolót azonnal kiemelték a vízből, majd 30 másodperc alatt megkezdték az újraélesztést. A beteg keringése nem állt helyre ezért a kritikus állapotban lévő beteget egy mechanikus kompressziós eszközzel a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikára vitték. A 65 éves sportolót műszívre tették és a súlyos koszorúér betegségét 5 stenttel kezelték. Négy nap alatt többször műtötték, a műszív életben tartotta ugyan, de más szervei sorra leálltak, így a legmagasabb technológiát igénybe vevő szakszerű és gyors ellátás ellenére sem tudták megmenteni az életét.

Az agyvérzésen, a másik két infarktuson, valamint a három hasi műtéten átesett beteg jól van, már mindannyian elhagyták a kórházat.

A Masters vb-n dr. Merkely Béla versenyzőként is részt. Happy Hippos nevű csapatával ezüstérmet nyertek az 50+ FINA Masters Vízilabda Világbajnokságon, ahol 16 csapat mérte össze erejét. Dr. Merkely Béla két góllal járult hozzá a helyezéshez. A döntőben az 5 orosz olimpiai bajnokot felsorakoztató Dynamo Masterstől 8:7 re kaptak ki.

A vizes világbajnoksághoz kapcsolódó orvos, egészségügyi szolgáltatásokat a Semmelweis Egyetem tulajdonában lévő Semmelweis Kft. végezte. Az 500 fős orvos-egészségügyi csapat döntően a Semmelweis Egyetem orvosaiból, szakdolgozóiból és orvostanhallgatóiból állt, de más kórházak sportszerető szakemberei is erősítették a stábot, továbbá a másik három orvosegyetemről és Marosvásárhelyről is érkeztek résztvevők. A stáb szoros együttműködésben dolgozott az Országos Mentőszolgálattal és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatával.

A vizes világbajnokság első szakaszában, ahol csaknem 2500 profi, aktív sportoló versengett, szintén bőven akadt dolga az orvosi csapatnak. Itt csaknem 1040 kezelést, beavatkozást végeztek; közte 500 fizioterápiás ellátást. Erről szóló korábbi cikkünk ide kattintva olvasható.

Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem; Facebook 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.