Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2022. január 22.
511033 Összes oltás

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) és a Semmelweis Egyetem együttműködési megállapodást kötött a debreceni országos úszóbajnokság rajtja előtt. A cél, hogy az egyetem komplex egészségügyi hátteret biztosítson a magyar válogatott úszóknak. 

A Semmelweis Egyetem és a MÚSZ között létrejött keretmegállapodás célja egy átfogó, komplex egészségügyi háttér biztosítása a magyar válogatott úszóknak, melynek része a minden egészségügyi diszciplínára kiterjedő akut és krónikus ellátás, a megelőzés és a rehabilitáció mondta dr. Merkely Béla rektor, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója. Az úszók esetében a kardiológiai vizsgálatok mellett különösen fontos a tüdőgyógyászat, a fül-orr-gégészeti, a nőgyógyászati és az általános belgyógyászati szűrés, betegellátás és a betegségek kialakulásának megelőzése. A megállapodás része ezen felül a komplex teljesítménydiagnosztika, melynek első lépése a kiterjesztett sportkardiológia szűrővizsgálat, a felkészülési fázisokhoz igazított, hat hetente ismétlődő terhelésélettani laboratóriumi- és pályamérések. Az együttműködésben az egyetem 36 klinikája érintett – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a megelőzés mellett az esetleges sérülések, betegségek utáni minél gyorsabb visszatérés is cél. 

Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke az együttműködés kapcsán hangsúlyozta, hogy nem elég az edzők tudása, az infrastruktúra, hanem kell a tudományos háttér is, amelyet mostantól a Semmelweis Egyetem biztosít a magyar úszók számára.

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika 11 éve foglalkozik sportkardiológiával. A sportolók kardiovaszkuláris terhelhetőségére a 2008-as pekingi olimpia előtt Kolonics György halála irányította rá a figyelmet, ezt követően fogalmazódott meg, hogy szisztematikus kardiális vizsgálatra van szükség az élsportolók esetében. A halálesetet követően a klinika segítségével minden kiutazó sportolót megvizsgáltak, mára pedig általánossá vált a sportolók kardiális szűrése, melynek része már minden esetben a szívultrahang-vizsgálat, valamint egyes rizikófaktorok megléte esetén a szív CT és MR vizsgálatok. A részletes sportkardiológiai szűréssel megelőzhetők a váratlan tragédiák, amelyek mind hazánkban, mind külföldön megdöbbentik a világot.

A MÚSZ elnöke a Semmelweis Egyetem mellett a Magyar Antidopping Csoporttal (MACS) és a Nemzeti Sporttal is együttműködési szerződést írt alá Debrecenben, a 121. úszó országos bajnokság előtt.

Keresztes Eszter, Dobozi Pálma
Fotó forrás: Török Attila (Nemzeti Sport)

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.