A Semmelweis Egyetem a 2019/20-as tanévben ünnepeli alapításának 250 éves évfordulóját. Az egész éven átívelő jubileum jelentőségéről, programjairól és céljairól, valamint a támogatási lehetőségekről tájékoztatta az egyetem együttműködő partnereit dr. Merkely Béla rektor és dr. Hankó Balázs stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes a Semmelweis Szalonban.

A jubileumi év egy mérföldkő számunkra. Az emlékévben olyan projekteket indítunk el, amelyek összességében az orvosképzés, az egészségügyi szakdolgozók képzésének jelentős változását eredményezik – mondta megnyitó beszédében dr. Merkely Béla rektor. Emlékeztetett arra, hogy a Semmelweis Egyetem az orvos- és egészségtudományi oktatás, a biomedicinális kutatás és a gyógyító ellátás zászlóshajója Magyarországon és a világban. Az intézmény célja, hogy 2030-ra a világ TOP 100 egyeteme és Európa legjobb öt gyógyító felsőoktatási intézménye közé kerüljön. Ennek elérését szolgálja a képzési, a kutatási és innovációs eredmények további növelése, valamint a betegellátás feltételrendszerének fejlesztése a transzlációs, vagyis a betegellátásban gyorsan hasznosuló kutatási eredmények által.

Az orvosképzés megújítása kapcsán a rektor beszélt egyebek mellett a kurrikulum reformról, amely a szakmai örökség és a szilárd elméleti tudás mellett a legkorszerűbb, egészségközpontú módszerek átadását is tartalmazza. Kiemelte, hogy az országban elsőként a Semmelweis Egyetem vezeti be az orvosképzés hatodik évfolyamán a választható klinikai gyakorlatot, amikor a szigorló orvostanhallgatók hat hétig egy általuk választott szakterület munkájába kapcsolódhatnak be. A gyakorlat egyedülálló, kompetencialapú, klinikai csapatmunkára felkészítő tudást ad a hallgatóknak.

A Semmelweis Egyetem a hazai egészségipari kutatás-fejlesztés területén működő cégek legjelentősebb partnere. Ezt a szerepet fogja tovább erősíteni az Egészségipari-Biotechnológiai Science Park, amelynek létrehozásáról nemrég jött létre stratégiai megállapodás a PPKE, az NKE és Józsefváros Önkormányzata részvételével – tette hozzá a rektor. A Science Park projekt fókuszában álló bioimaging, bionikai, digitális biomarker és transzlációs biotechnológiai kutatások legfontosabb szempontja, hogy közvetlenül és lehetőség szerint mihamarabb a klinikumban, a betegek gyógyításában hasznosuljanak az eredmények. Az e területeken folyó kutatásokra az egyetem az idei évben 1,7 milliárd forintos kormányzati támogatást nyert el.

Dr. Merkely Béla a Semmelweis XXI. Fejlesztési Projektről is beszélt a meghívott vendégeknek. A rektor az infrastrukturális beruházások közül kiemelte a Pulmonológiai Klinika és a Kútvölgyi Klinikai Tömb klinikáinak áthelyezése kapcsán a Külső és Belső Klinikai Tömbökben folyó fejlesztésekhez, a Hőgyes–Schöpf-Merei Gyógyszerkutatási Centrum létrehozásához, valamint a klinikai gyermekellátás családbarát fejlesztéséhez nyújtott kormányzati támogatást.

Impozáns és ambiciózus programmal kívánjuk méltóképpen megünnepelni a jubileumot – hangsúlyozta előadásában dr. Hankó Balázs stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes, aki a projekt irányítójaként bemutatta a Semmelweis 250 jubileumi akadémiai év kiemelt eseményeit és az emlékév támogatási lehetőségeit. A jubileumi év 2019. szeptember 6-án az ünnepélyes tanévnyitóval kezdődik és a 2020. évi Semmelweis Nappal zárul. Az emlékévben számos kiemelt tudományos és népegészségügyi eseményt rendez az egyetem, köztük szeptember első napjaiban a Semmelweis 250 Nyári Egyetemet, a novemberi Semmelweis 250 Tudományos Symposiumot, a márciusi klinikai konferenciát. Kiemelten szólt a szeptembertől tíz hónapon át tartó, nagyközönségnek szánt, interaktív, prevenciós célú, népegészségügyi programsorozatról is. Hiszen a jubileum arra is remek alkalom, hogy az egyetem kiemelkedő oktatóinak, gyógyítóinak tudása és tapasztalata a mindennapi betegellátáson és az egészségügyi humánerőforrás képzésén túl is szolgálja közvetlen környezetünket – tette hozzá dr. Hankó Balázs. Az egy-egy napos, tematikus eseményeket edukációs videók vezetik majd fel, amelyekkel szintén a lakosság egészségérzését, egészségtudatosságát szeretnék javítani.

A rektorhelyettes rámutatott, hogy elkészültek a jubileumi év arculati elemei, amelyek a jubileumi év minden kommunikációs felületén, az ünnepi kiadványok mellett az elképzelések szerint akár a közterületeken is megjelennének. Az arculati elemek a tervek szerint visszaköszönnek majd az egyetemi épületek fotocellás és liftajtóin, oszlopokon elhelyezett matricákon is. Már működik az emlékév önálló honlapja, a kiemelt eseményekről pedig az egyetem videóbeszámolókban és a közösségi médiában is hírt ad. Hozzátette: ugyancsak kiemelt feladat az épületek reprezentatív megújítása. Dr. Hankó Balázs példaként a Semmelweis Ignác-emlékszoba és egy történelmi kiállítás kialakítását, valamint a Semmelweis Szalon és a szenátusi terem felújítását említette.

Ez az év a Semmelweis Egyetem „olimpiai megmérettetése”, hiszen olyan kiemelt jelentőségű, mint a sportolók életében az olimpia. Mi is úgy készülünk rá, mint a sportolók – idézte fel a stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes dr. Merkely Béla első rektori félévét értékelő interjúját. dr. Hankó Balázs az egyetemmel együttműködő partnereket, gyógyszeripari cégeket, pénzintézeteket, nagyvállalatokat arra kérte, hogy támogassák az elképzeléseket. Erre többféle módon van lehetőség, például adománnyal támogathatják a Semmelweis Egyetem Alapítványt vagy közvetlenül az egyetemet, illetve tárgyi eszközöket, szolgáltatást is felajánlhatnak. A támogatók megjelennek az emlékév arculatával ellátott online és offline kommunikációs felületeken – meghívók, kiadványok, programfüzetek, jubileumi honlap, videós anyagok-, az egyes rendezvényeken pedig helyszíni jelenlétet is biztosít számukra az egyetem.

A rendezvény rövid állófogadással zárult, mely során dr. Hankó Balázs rektorhelyettes és dr. Vámosi Péter, a Semmelweis 250 projekt szakmai vezetője válaszoltak az érdeklődők kérdéseire, több vállalat vezetője pedig már konkrét felvetéssel is élt a partnerség tartalmára vonatkozóan. Az együttműködésre nyitott partnerekkel a közeljövőben személyes egyeztetésekre kerül sor rektorhelyettesi szinten.

Tőgyi Krisztina
Fotó: Ancsin Gábor

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.