Tatai Balázs 1995 év végén az Expressz újság álláshirdetésére lett figyelmes: fényképészt keres a Pető Intézet! „Mindig is fotózással szerettem volna foglalkozni hivatásszerűen, de magam sem hittem, hogy létezik ilyen állás” – meséli nevetve. A sikeres felvételi elbeszélgetést követően újévkor, 1996. január elsején kezdett el az intézményben dolgozni, immár 23 éve.

Galéria

4kép
Az egykori Pestalozzi-ambulancia épülete (Tatai Balázs felvétele)

„Karrierem kezdetén volt szerencsém még együtt dolgozni Hári Mária doktornővel, akinek a lehetetlent nem ismerő személyiségéről legendák keringenek. Ezt magam is alá tudom támasztani: Hári doktornő akkoriban A konduktív pedagógia története c. könyvén dolgozott és elégedetlen volt az egyik illusztrációval, a Pestalozzi-ambulanciáról készült képpel, ahol Pető András lefektette a konduktív nevelés alapjait. Magához hívatott és közölte, hogy együtt elmegyünk az épülethez, amelyről képeket kell készítenem. Így is történt, csakhogy az épület az éppen bontás alatt álló Magyar Optikai Művek (MOM) területén volt. Az idős, törékeny doktornő bármiféle engedély nélkül, ellentmondást nem tűrve tört át a munkagépek, felügyelők, az éppen bontás alatt álló épületek között, majd rámutatott egy viszonylag ép épületre: Azt kérem lefotózni!” – meséli, felelevenítve egyik kedves emlékét.

Kedvencei azok a helyek a karon, ahol a gyerekek, a fejlesztések fáradalmait kipihenve, egy kicsit felszabadulhatnak, közülük is elsősorban a PAK Gyakorló Óvodájának kertje. „Nagyon jó képeket lehet csinálni ilyenkor róluk, kijön belőlük a zsivány” – teszi hozzá mosolyogva.

Tatai Balázs eredeti feladata az volt, hogy a gyermekek kórlapján a felvételi és az elbocsátási státuszdokumentációkat fotókkal támassza alá. Mára feladatai kibővültek, a fotóriportok, a rendezvényfotózás mellett grafikai feladatokat is ellát, valamint az Informatikai Igazgatóság munkatársaként kari számítástechnikai és támogatói feladatokat is végez. Céljai között szerepel egy különböző szempontok szerint kereshető digitális archívum létrehozása és az is, hogy mindig jobb és jobb fényképeket készíthessen.

Vona Zsófia
Fotó: Tatai Balázs és Vona Zsófia – Semmelweis Egyetem

Cikksorozatunkban egyetemi polgárokat kérünk arra, hogy mutassák meg a kedvenc egyetemi helyszínüket. Az alapítás 250. jubileuma alkalmából indított sorozat további részei megtekinthetők a Semmelweis 250 honlapon.

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.