Csaknem húsz, a szív-és érrendszerrel kapcsolatos területen dolgozó klinikus, illetve intézetben dolgozó kutató ismertette a munkáját a harmadik alkalommal megrendezett Kiemelt ÁOK Kutatócsoportok Fórumán, ahol a kardiovaszkuláris kutatások álltak a középpontban.

A programot dr. Merkely Béla rektor, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója nyitotta meg, aki hangsúlyozta: egy egyetem ereje attól is függ, hogy egy adott klinikai problémában milyen mértékben tud egészen az elmélettől a klinikumig építkezni. Nélkülözhetetlen a klinikák és intézetek közötti együttműködés, összefogás, csak akkor jutunk eredményre, ha az alapokról építkezünk és a betegágyig jutunk – emelte ki, hozzátéve, hogy a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatos mindennapi tevékenységben tetten érhető a transzlációs szemlélet és az innováció. Kitért arra is, hogy az egyetemen alig van olyan elméleti intézet és klinika, ahol ne lenne jelen valamilyen mértékben a szív- és érrendszeri kutatás. Már jelenleg is vannak pozitív példák, kötődések egymás között – mondta, megemlítve azt a négy egyetemi elméleti, illetve klinikákon működő kutatólabort, mely együtt dolgozik egy projekt sikeres lebonyolításán.

Dr. Hunyady László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja megnyitójában ismertette a kar TOP200-as projektjét, amelynek egyik elemeként fogalmazták meg – a tudományos teljesítmény és az adatszolgáltatás növelésén túl – az elmélet és a klinikum közti együttműködés fejlesztését. Kiemelte, hogy a rendezvényeken felmerült ötletek alapján létrejött transzlációs projektek támogatására nyitott a kar.

Dr. Tamás László, a Fórum szervezőbizottságának elnöke, a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika igazgatója hangsúlyozta, hogy az első, onkológiáról, és a második, idegtudományokról, szóló fórum is nagyon sikeres volt a visszajelzések alapján, és vannak formálódó együttműködések. A jövő évben is folytatódó rendezvények egyfajta „piactérként” működnek, alapvető céljuk, hogy az elméleti és a klinikus kutatók jobban rálássanak egymás munkájára, röviden bemutassák aktuális projektjüket.

Galéria

4kép

A decemberi fórumon szakmai nyitóelőadás is elhangzott, amelyet dr. Merkely Béla tartott „Nemzeti Szívprogram – Kutatás és innováció az iszkémiás szívbetegség és szívelégtelenség diagnosztikájában és terápiájában” címmel. Ebben egyebek mellett szólt arról, hogy a városmajori klinikán az utóbbi években exponenciálisan nőtt az értékes publikációk száma. Ennek egyik legfőbb oka, hogy egy nemzetközi szinten is számottevő klinikai kapacitás gyűlt össze és a kardiovaszkuláris ellátásban a teljes portfóliót végzik, a gyermekkardiológiai kivételével. A 3,6 milliárd forintos Nemzeti Szívprogramban két nagy, népegészségügyi jelentőségű szívbetegséggel foglalkoznak: az iszkémiás szívbetegséggel és a szívelégtelenséggel. A projektben jelen van a klinikán kívül a Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet, a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet, a Genetikai, Sejt és Immunbiológiai Intézet, valamint négy hazai kis- és középvállalkozás. Szólt egyebek mellett arról a városmajori klinikán – Európa második legnagyobb szívtranszplantációs központjában – kialakított biobankról is, amely jelenleg 285 végállapotú szívelégtelen beteg cserére szorult szívéből nyert mintát tartalmaz.

Dobozi Pálma

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.