Az Erasmus+ Európai Unión belüli oktatói és személyzeti mobilitási programjaira, valamint az Európán kívüli nemzetközi kreditmobilitási programra egyaránt sikeresen, összesen 261 ezer euró értékben pályázott a Semmelweis Egyetem az idei évben, aminek köszönhetően csaknem 200 munkatárs utazhat külföldre. Ezek a lehetőségek az új pályázati ciklusban is nyitottak lesznek minden egyetemi munkatárs számára, aki legalább egy éve itt dolgozik – hívta fel a figyelmet a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága Erasmus Programiroda koordinátora, F. Tóth Katalin.

Kétféle pályázat ad lehetőséget az egyetem munkatársainak hosszabb-rövidebb – 5-60 nap közötti időszakra – külföldi ösztöndíjak elnyerésére. Az EU-n belüli lehetőségek közül az oktatói mobilitás pályázatok célja oktatási tevékenység folytatása külföldi partnerintézményben (bővebb információ és a pályázható összegek listája ide kattintva olvasható). A személyzeti mobilitás pályázat pedig az adminisztratív munkakörben dolgozó alkalmazottak képzési célú utazását támogatja szintén az EU-n belül úgy, hogy a kiutazó az intézmény egésze számára hasznosítható tapasztalatokat, ismereteket szerezzen (bővebb információ és a pályázható összegek listája ide kattintva olvasható).

Az ún. Erasmus+ International Credit Mobility, azaz nemzetközi kreditmobilitási program részeként az Európai Bizottság döntése alapján a 2015/2016-os tanév óta Európán kívüli régiók felsőoktatási intézményeivel való együttműködést is támogatni tud a Tempus Közalapítvány – tájékoztatott F. Tóth Katalin. A felsőoktatási mobilitási program keretein belül lehetőség van nem európai uniós országokból érkező hallgatók és oktatók fogadására, illetve Magyarországról ugyanezekbe az országokba utazni oktatói vagy tanulmányi célból. Az Erasmus+ nemzetközi kreditmobilitási program segítségével 2018/19/20-as tanévekben 28 oktató nyert lehetőséget elutazni a Fülöp-szigetekre, Japánba, Ausztráliába, az USA-ba, továbbá a partneregyetemekről 25 oktatót fogad az egyetem oktatási és képzési mobilitásra.

A 2018 nyarán elfogadott Erasmus+ Európán belüli mobilitási pályázatunk segítségével a Semmelweis Egyetemről 160 oktatói, adminisztratív és más, nem oktatói munkakörben dolgozó munkatárs vehet részt továbbképzésen, szemináriumokon, kurzusokon, ami a korábbi évekhez képest jelentős létszámnövekedést jelent – ismertette a F. Tóth Katalin az eddigi eredményeket.

Az Erasmus Programiroda koordinátora felhívta a figyelmet, hogy minden egyetemi munkatársnak érdemes nyomon követnie a pályázati lehetőségeket, az EU-n belüli pályázatokról és az Erasmus+ ICM nemzetközi kreditmobilitási programról is a Mobilitási Programirodában lehet érdeklődni.

Keresztes Eszter
Fotó (illusztráció): Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.