A tanulmányi és szakmai mobilitást segítő új ERASMUS+ részletei már elérhetők az egyetem weboldalán, az online jelentkezéseket február harmadikától várják.

RS8078_20131111-IMG_5953-SE-nyilt-nap-net-scr (2)A Semmelweis Egyetem pályázat útján nyerte el az ERASMUS+ programban való részvétel jogát. Az Európai Unió új ösztöndíjára azok pályázhatnak, akik a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi, Fogorvostudományi, Gyógyszerésztudományi, Egészségtudományi vagy Testnevelési és Sporttudományi Karán alapképzésben, nappali tagozaton folytatják tanulmányaikat és az első négy szemesztert már sikerrel elvégezték. A támogatást kizárólag teljes időben végzett felsőoktatási szakképzésre, alapképzésre, valamint szakmai gyakorlatra lehet elnyerni.

A hallgatói mobilitás pályázat részleteiből kiderül: külföldi útra a legtehetségesebb, kiváló képességű diákok jogosultak, így a tanulmányi eredmény, a tudományos, szakmai és közösségi tevékenység, valamint a nyelvi felkészültség meghatározó a nyertesek kiválasztásakor.

A 2014. július 1. és 2015. szeptember 30. között megvalósuló – tanulmányi vagy szakmai gyakorlati célú – tanulmányutak keretében kiutazó hallgatók legalább három, legfeljebb tizenkét hónapot tölthetnek el a partner európai egyetemeken, egészségügyi intézményekben. A program ösztöndíjtámogatása részben hozzájárul a hallgatók felmerülő kiadásainak fedezéséhez, ami tartalmazhatja az utazás, a szállás, az ellátás, vagy a biztosítás költségeit.

A Tempus Közalapítvány tájékoztatása szerint a pályázat hozzájárul ahhoz, hogy Európa biztosíthassa polgárai számára a tudásalapú társadalomban elvárható oktatást. Ezen kívül azért is szükséges, mert „az oktatás, a képzés és a nem formális tanulás fontos tényező a munkahelyteremtésben és a kontinens versenyképességének növelésében”.

Az ösztöndíjjal elnyerhető külföldi tanulmányutak lehetővé teszik a hallgatók számára, hogy oktatási, nyelvi és kulturális tapasztalatokat szerezzenek egy másik európai országban. Emellett ösztönzik a felsőoktatási intézmények közötti együttműködést, illetve bővítik a magasan kvalifikált szakemberek bázisát is. A program kiemelt célja a kulcskompetenciák és készségek fejlesztése, a minőség, az innováció szintjének növelése, az oktatási-képzési rendszerek modernizációjának támogatása, valamint a nyelvoktatás és nyelvtanulás fejlesztése, az interkulturális érzékenység népszerűsítése.

Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.