Idén is megrendezték az Egészségtudományi Kar Erkel Gyula utcai telephelyén az immár hagyományos Mentőtiszt napot. A mostani rendezvényen az ellátók biztonsága, a felkészültség (preparedness) köré szerveződött a program.

Dr. Gál János, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika igazgatója és dr. Kanizsai Péter, az Oxiológia és Sürgősségi Ellátás Tanszék vezetője meghívását elfogadva az idei rendezvényen a Terrorelhárítási Központ (TEK) is bemutatót tartott. Egy szimulált fegyveres támadás során a jelenlévők láthatták, hogyan kell kimenekíteni tűz alól a sebesülteket, majd betekintést kaphattak a speciális helyszíni ellátásba, a lőtt sérült ellátásába, állapotstabilizálásába, elszállításába.

A bemutatót követően és ahhoz szorosan kapcsolódva elsőként dr. Faggyas Attila, a TEK orvos alezredese ismertette a taktikai medicina alapelveit. Kitért a terrorcselekmények esetén szükséges szervezési és felszámolói  feladatokra, a támadások hátterében meghúzódó motivációk analízisén keresztül a várható kimenetel meghatározására, így a szükséges teendők idődependens tervezésére. Ezt követően dr. Kanizsai Péter beszélt a felkészültségről, kiemelve azokat az alapelveket, melyek tömeges káresemények esetén alkalmazhatók és melyek figyelembevételével csökkenthető a károsodás mértéke. Bemutatta a Citizen Aid applikációt, amely a civil lakosság felkészítését segíti katasztrófahelyzetekben. A harmadik felkért előadásban Csima Zoltán epidemiológus beszélt a kézhigiénéről, különös tekintettel a prehospitális kézhigiéné szerepére és jelentőségére, szemléletesen ábrázolva a nem megfelelő eszközkezelés veszélyeit.

A hallgatók szakmai versenye a csapatvezető negyedéves hallgatók előadásaival kezdődött, majd a csapatok tíz helyszínen bizonyíthatták tudásukat. Az ötféle szituáció mellett – melyek között többsérültes karambol, fulladó szívbeteg, zavart idős beteg, lövöldözés következtében sérültek ellátása is szerepelt – egy-egy játékos, ügyességi, erőnléti és általános műveltségi feladatot is teljesíteniük kellett a versenyzőknek. A hallgatói versenyt a Flach István vezette négyfős csapat nyerte.

Forrás és fotó: Egészségtudományi Kar

Galéria

9kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.