42. alkalommal rendezték meg az Egészségtudományi Karon (ETK) a Tudományos Diákkörök Konferenciáját, ahol 17 alap- és mesterképzésben tanuló hallgató mutatta be kutatásait 14 előadás keretében.

Dr. Nagy Zoltán Zsolt dékán megnyitó beszédében méltatta a hallgatók és témavezetőik erőfeszítéseit, mellyel a színvonalas TDK munkákat elkészítették. A versenyzőkhöz intézett lelkesítő szavai mellett emlékeztetett arra, hogy a kar az elmúlt években hatalmas lépéseket tett a tehetséges hallgatók felkarolása érdekében. Kifejezte reményét, hogy ez a munka a jövőben még több hallgatót fog elérni, további sikereket adva az Egészségtudományi Karnak.

A TDK-konferencia levezető elnöke dr. Dörnyei Gabriella főiskolai tanár, az ETK tudományos dékánhelyettese volt. Az előadók két szekcióban mutatták be különböző tudományterületeken végzett kutatómunkáikat. A prezentációk után pedig a közönség és a bizottság kérdéseire válaszoltak.

A bírálóbizottság pontozásra jogosult tagjainak értékelése alapján hat előadást javasoltak az Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK) való részvételre: Fáki Eszter (Gluténmentes fánkok állomány és érzékszervi vizsgálata), témavezetők: Hajas Lívia tanársegéd, Dakó Eszter PhD-hallgató; Plajer Alexandra (Prevenciós tréningprogram hatásosságának vizsgálata serdülőkorú vízilabdázóknál), témavezetők: dr. Mayer Ágnes Andrea főiskolai docens, Szendrő Gabriella gyógytornász; Vajdovich Dorottya Krisztina (Antioxidánssal, fehérjével és rosttal dúsított, álgabona-alapú növényi italok vizsgálata), témavezetők: dr. Benedek Csilla főiskolai docens, Bodor Zsanett PhD-hallgató; Varga Loretta és Gyenes Gábor (A kézhigiéné gyakorlati készségeinek felmérése és összehasonlítása az elméleti tudással), témavezető: dr. Feith Helga Judit főiskolai tanár; Vető Kinga Nóra, Pásztor Regina (LDL receptorhiány hatása az erek endotélium-függő funkcionális működésére), témavezető: dr. Szekeres Mária főiskolai docens; Urbán Anita (Gyakorló szülésznők stressz-szintjének vizsgálata, kezelésének lehetőségei), témavezető: dr. Csörgőné dr. Szabó Szilvia adjunktus).

A kari TDK-szabályzat értelmében a zsűri pontszáma alapján a legjobb öt előadás nívódíjban részesült: Fáki Eszter, Plajer Alexandra, Vajdovich Dorottya Krisztina, Vető Kinga Nóra és Pásztor Regina, Urbán Anita vehették át az elismerést.
A Dietetikai és Táplákozástudományi Tanszék, valamint a Morfológiai és Fiziológiai Tanszék szakmai nívódíját Fáki Eszter és Urbán Anita kapták előadásukért.

Különdíjak
• Dietetika és Táplálkozástudományi Tanszék „Hegyikristály” különdíja: Shenker-Horváth Kinga
• EDUVITAL NET különdíja: Havelda Luca
• Fizioterápia Tanszék különdíja: Plajer Alexandra
• Magyar Ápolási Egyesület díja: Kiss-Orosz Józsefné
• Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által felajánlott díj: Vajdovich Dorottya Krisztina, Shenker-Horváth Kinga
• Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara díja: Urbán Anita, Kiss-Orosz Józsefné, Hirschler Ludovika
• Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága különdíja: Hirschler Ludovika
• Magyar Védőnők Egyesülete különdíja: Farkas Ibolya
• Speeding Kft. különdíja: Fáki Eszter
• Springmed Kft., az Életfa Országos Egészségmegőrző Program és a Numil Hungary Kft. különdíjai: Fáki Eszter, Vajdovich Dorottya Krisztina, Shenker-Horváth Kinga, Budai Bettina Csilla, Havelda Luca
• A sportorvos.hu különdíja: Fáki Eszter, Budai Bettina Csilla
• Tudományos Diákköri Tanács plakett különdíja: Vető Kinga Nóra, Pásztor Regina, Varga Loretta, Gyenes Gábor
• Ajándékutalvány különdíj: Iván Noémi, Erős Kata Viktória, Molnár Zsófia, Gyenes Gábor, Budai Bettina Csilla

Forrás és fotó: Egészségtudományi Kar

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.