A Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ – HCEMM) projekt, valamint a Eurolife hálózat és a Central Europe Leuven Strategic Alliance (Közép-Európai Leuveni Stratégiai Szövetség- CELSA) kereteiben folyó konzorciális együttműködésekről és pályázási lehetőségekről esett szó a júniusi Kutatói Szalonban dr. Buzás Edit, a Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet igazgatója és dr. Matolcsy András, az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet előadásában.

Dr. Hunyady László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja házigazdaként a témát felvezetve elmondta, hogy a kutatás az egyetemek alapvető tevékenysége, ami források nélkül nem tud működni. Kiemelte, hogy az egyetemek nemzetközi hírnevének növelésére is az eredményes kutatás az eszköz, ám Magyarországon nagyságrenddel kevesebbet költenek kutatási célokra a nyugat-európai országokhoz képest. Ugyanakkor a közelmúltban megjelent pályázati programok ezt a hátrányt igyekeznek behozni – tette hozzá a dékán. Mint ismertette, a Nemzeti versenyképességi és kiválósági program (NVKP) keretében például nemrégiben nyolc nyertes egyetemi projekt több mint 6 milliárd forint összegű pályázati forráshoz jutott, majdnem minden harmadik nyertes konzorcium résztvevője egyetemi intézet vagy klinika, és a teljes támogatási összeg több mint ötöde a Semmelweis Egyetemhez került. Dr. Hunyady László felhívta a figyelmet, hogy ezek egyszeri pályázatok, ezért hosszú távon fenntartható módon szükséges felhasználni a rendelkezésre álló forrásokat. Emlékeztetett, hogy a Horizont 2020 program teaming pályázatai hozzájárulnak a kutatási teljesítmény javításához a kutatási kiválóság tekintetében kedvezőtlenebb besorolású (közép/kelet-európai) országokban.

Dr. Buzás Edit ismertette, hogy a HCEMM-MOLMEDEX – Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ kialakításáról szóló projekt a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontja és a heidelbergi székhelyű Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium együttműködésében valósul meg. A hétéves futamidejű projekt összköltségvetése 52 millió euró, amely európai uniós, hazai (NKFIH, GINOP) és intézeti önrészből áll össze. A cél egy olyan nemzetközileg elismert kiválósági központ létrehozása, melyben nagy hangsúlyt kap a molekuláris medicina, ezen belül is különösen az idősebbeket érintő érrendszeri, rákos és gyulladásos betegségek gyógyításával foglalkozó kutatások – számolt be az intézetigazgató. Kiemelte, hogy a HCEMM célja egy autonóm virtuális kutatócsoport-hálózat létrehozása, amely a résztvevő intézetekben már meglévő infrastruktúrára, erőforrásokra és „know-how”-ra építve jön létre, önállóan működik transzparens szabályozással, anyagi stabilitással bír, és modern infrastruktúrával rendelkezik. További fontos szempontként jelölte meg a hosszú távú fenntarthatóság és együttműködés kialakítását ipari partnerekkel; a projekt várhatóan fontos szerepet játszhat a majdani sikeres nemzeti és nemzetközi programokban való részvételkor.

Dr. Matolcsy András a Eurolife hálózat és a CELSA lehetőségeiről szólt előadásában. Mint elmondta, a Eurolife 2012-ben jött létre több nagy élettudományokkal foglalkozó európai intézmény együttműködésével, 2017-től pedig a Semmelweis Egyetem is a tagok között szerepel. A konzorcium célkitűzései oktatási és kutatási célokra különülnek el. Az oktatási profil fő gondolata a fiatalokat, PhD-hallgatókat a hálózati együttműködésre nevelni, hogy megismerjék egymás laborjait, és átvegyék a jó gyakorlatokat. Ennek érdekében például jelenleg is nyitott a „Eurolife Summer School” program, ami PhD-hallgatók számára kiírt nyári módszertani kurzus. A kutatói profil célja, hogy a kutatók más laborokban is dolgozhassanak, és előkészítsék a kapcsolatrendszereket a H2020-as és EU-s pályázatokhoz. A CELSA hálózatról dr. Matolcsy András elmondta, a csatlakozó egyetemek vállalják, hogy együttműködnek a kutatás, az oktatás és a közösség szolgálata terén, így közösen vesznek részt oktatási, kutatási projektekben, csereprogramokban, valamint felderítik a további lehetséges együttműködési lehetőségeket.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Galéria

6kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.