A szívinfarktus és a szívelégtelenség lehetséges jövőbeli terápiái álltak a februári Kutatói Szalon fókuszában, ahol neves külföldi előadók ismertették a robbanásszerűen fejlődő sejt- és mikrovezikuláris terápia alapjait.

Mint azt dr. Ferdinandy Péter, a Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet igazgatója, a rendezvény házigazdája hangsúlyozta: az volt a céljuk a témaválasztással, hogy érzékeltessék e két egymással részben összefüggő új terápia jelentőségét, és a fiatal kutatók megismerhessék ezt a rohamosan fejlődő területet.

A sejtterápiás készítményekből, melyek az ún. „fejlett terápiás készítmények” csoportjába tartoznak, még csak néhány van piacon az Európai Unióban, de nagyon komoly fejlesztések folynak ezeken a területeken. Az első előadó, dr. Rosalinda Madonna (Università degli Studi G. „d’Annunzio”, Chieti, Olaszország) arról beszélt előadásában, hogy miként mozdul el a gyógyítás a sejtalapú terápia irányába, és miként tudjuk az elhalt szívizom regenerációját előidézni.

A sejtterápiával összefügg a szintén komoly jövő előtt álló ún. mikrovezikuláris terápia, melyről a második előadó, dr. Joost P. G. Sluijter (University Medical Center Utrecht, Hollandia) beszélt.

Ezt követően dr. Görbe Anikó, a Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet docense a sejt-alapú szívizomkárosodást modellező technológiákról tartott előadást, melyek már elérhetőek, illetve a közeljövőben elérhetővé válnak a Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézetben.

Dr. Ferdinandy Péter kiemelte, hogy a Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet mellett a Semmelweis Egyetemen más intézeteiben is foglalkoznak ezzel az úttörő kutatási területtel. A kardiológia területén alkalmazható sejtterápiával, őssejtkészítmények fejlesztésével a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika, míg a mikrovezikuláris terápia kutatása a Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetben kiemelt terület. A két meghívott külföldi előadóval egyébként már eddig is aktív volt az együttműködés, született már számos közös tudományos publikáció is – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a Kutatói Szalon kiváló fórum arra, hogy tovább mélyüljenek és bővüljenek a meglévő kapcsolatok a Semmelweis Egyetem és a külföldi kutatók között.

Dr. Ferdinandy Péter kitért arra is, hogy ezeken a kutatási területeken igen fontos szerepet játszanak az orvostudomány mellett a háttérben lévő méréstechnikák és a biotechnológiai módszerek fejlesztése is. Ez nélkülözhetetlen az előrelépéshez, így komoly mérnöki felfedezésekre és a két tudományterület között szoros együttműködésre lesz szükség.

T.-SZ.SZ., D.P.
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Galéria

6kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.