CELSA megállapodásHét egyetem – köztük a Semmelweis Egyetem – részvételével létrejött a Közép-Európai Leuveni Stratégiai Szövetség (CELSA). Az erről szóló megállapodást a prágai Károly Egyetemen rendezett ünnepségen írták alá az érintett intézmények képviselői. A Semmelweis Egyetemet dr. Szél Ágoston rektor és dr. Bagdy György tudományos rektorhelyettes képviselte. A CELSA-hoz csatlakozott még az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Prágai Műszaki Egyetem, a Ljubljanai Egyetem, a prágai Károly Egyetem, valamint a Leuveni Katolikus Egyetem.

A CELSA hálózatához csatlakozó egyetemek vállalják, hogy együttműködnek a kutatás, az oktatás és a közösség szolgálata terén. Ennek megfelelően oktatási, kutatási projektekben, csereprogramokban vesznek részt közösen, valamint felderítik a további lehetséges együttműködési formákat.

CELSA - 2016.05.12 (19)A szövetségben résztvevők közül a Leuveni Katolikus Egyetem és a Semmelweis Egyetem februárban már aláírt egy együttműködési szándéknyilatkozatot, mely szerint kölcsönösen beazonosított érdeklődési területek mentén, európai uniós pályázati források felhasználásával közösen vesznek részt nemzetközi kutatási és oktatási projektekben.

A CELSA aláírását követően a résztvevő egyetemek további nemzetközi egyetemekkel közösen aláírták az úgynevezett Prágai Nyilatkozatot is a prágai Károly Egyetem alapítója, IV. Károly születésének 700. évfordulója alkalmából. Ez kiemeli a középkori egyetemek szerepének fontosságát az európai nemzetállamokban. Hangsúlyozza, hogy bár a világ drámaian megváltozott IV. Károly kora óta, még mindig a szabad és kritikus gondolkodás, valamint a szabad véleménycsere civilizációnk legerősebb eszköze és értéke. A nyilatkozat szerint a globális problémák kizárólag a tudomány és oktatás segítségével oldhatók meg.

DP
Fotók: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem
Károly Egyetem, Közkapcsolati Főosztálya

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.