A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) koordinálásával a Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontja, valamint a német European Molecular Biology Laboratory (EMBL) együttműködésével valósul meg a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (HCEMM-MOLMEDEX), amely világszerte tömegeket érintő népbetegségekkel – pl. szív-és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedések – foglalkozó orvosbiológiai kutatásokra fog koncentrálni.

Az Európai Bizottság a Horizont 2020 keretprogram Teaming pályázatán keresztül összesen mintegy 8 milliárd forinttal (26 millió euró) támogatja két új magyar kutatási konzorcium létrehozását a termelésinformatika és termelésirányítás, valamint a molekuláris orvostudományok területén. A 27 országból benyújtott 169 pályázat közül összesen tíz győztest hirdettek – olvasható a hazai pályázatok benyújtását koordináló Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal honlapján. A két magyarországi nyertes projekt a Centre of Excellence in Production Informatics and Control (EPIC – Termelésinformatikai és Termelésirányítási Kiválósági Központ), valamint a Creating the Hungarian Centre of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM-MOLMEDEX – A magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ létrehozása).

rs44166_ka-20160201-img_3484-scrA Molekuláris Medicina Kiválósági Központ célja az alapkutatási eredmények klinikai alkalmazásának elősegítése. A kutatócsoportok már jelentős eredményeket értek el olyan népbetegségek megértése és megfelelő gyógyszeres kezelések kialakítása kapcsán, mint pl. a kóros elhízás, a cukorbetegség, illetve a szívbetegséghez, a lisztérzékenységhez, a makula degenerációhoz vagy a gének rákkeltő instabilitásához vezető molekuláris zavarok. A kiválósági központ kutatási programjai Szegeden, Budapesten és Debrecenben valósulnak meg. A projektben együttműködő intézmények az első pályázati fázisban feltérképezték a molekuláris medicina hazai helyzetét, összehangolták kutatási programjaikat, és azonosították a már meglévő nemzetközi tekintélyű hazai kutatócsoportokat. A projekt költségvetése összesen közel 52 millió euró (kb. 15,6 milliárd Ft), amely a Horizont 2020 programból elnyert támogatásból (kb. 15 millió euró), az NKFIH által nyújtott hozzájárulásokból, pályázati forrásokból és önrészből áll össze.

A Horizont 2020 keretprogram Teaming pályázatáról az NKFIH oldalán olvasható bővebb információ, a HCEMM-MOLMEDEX konzorcium összefoglaló prezentációja pedig ide kattintva tekinthető meg.

Keresztes Eszter
Fotó (illusztráció): Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.