A hallgatóktól a kutatócsoport-vezetőkig mindenki számára nyújthat pályázati lehetőséget a Semmelweis Egyetem EUROLIFE tagsága. Az egyetem tavaly november óta teljes jogú tagja a jelenleg összesen kilenc nagy presztízsű, élettudományokkal foglalkozó európai intézményt tömörítő hálózatnak. A szervezet keretein belül több aktuális pályázat is elérhető, melyek jelentkezési határideje március 31.

Az EUROLIFE egy élettudományokkal foglalkozó patinás európai egyetemek közötti hálózat, amihez tavaly novemberben csatlakozott a Semmelweis Egyetem – tájékoztatott dr. Hunyady László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja, aki a rektor felkérésére képviseli az egyetemet a szervezet irányító bizottságában dr. Matolcsy Andrással, az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet igazgatójával közösen. Az EUROLIFE jelenlegi tagjai között van a Semmelweis Egyetem mellett a Leiden University Medical Center (Hollandia), a Karolinska Institute (Svédország), a Medical University of Innsbruck (Ausztria), a Universitat de Barcelona (Spanyolország), a University of Edinburgh (Egyesült Királyság), a University Medical Center Göttingen (Németország), a University of Strasbourg (Franciaország) és a Trinity College of Dublin (Írország). A hálózat célja az egyetemek közötti kapcsolatépítés segítése az oktatás és a kutatás területén egyaránt, továbbá a már meglévő együttműködések átültetése hivatalos struktúrába.

A tagság komoly lehetőségeket rejt, hiszen folyamatosan elérhetők különböző pályázatok a hálózat tagjai számára. Fontos ugyanakkor, hogy az egyetemi intézetek aktívan keressék a lehetséges kapcsolódási pontokat, együttműködési területeket a hálózat tagjaival, hiszen a csereprogramok leginkább úgy lehetnek hasznosak, ha már meglévő kapcsolatokra, közös projektekre épülnek – hívta fel a figyelmet a dékán.  

Mint arról dr. Hunyady László beszámolt, a hallgatói cserével kapcsolatban jelenleg dolgoznak azon, hogy kétoldalú megállapodásokat hozzanak létre a hálózaton belüli egyetemekkel. A hallgatók ezt követően az Erasmus programhoz hasonló keretek között mehetnének a külföldi egyetemekre.

Jelenleg több aktuális pályázati felhívása van a szervezetnek, melyekre a jelentkezési idő 2017. március 31. A „Short Term Eurolife Research Exchange” fiatal kutatóknak ad fix összeget, mellyel minimum két hetes tartózkodás finanszírozható valamelyik partneregyetemen.

Szintén a hónap végéig lehet pályázni a „Eurolife Summer School” programra, mely egy módszertani nyári kurzus PhD-hallgatók számára az antimikrobiális gyógyszerrezisztenciával kapcsolatos kutatások és innovációk témában.

A szintén EUROLIFE-tag Leideni Egyetem is a közelmúltban tett közzé egy felhívást, mely szerint két éves posztdoktori státusz betöltésére lehet pályázni a Leading Fellows programon keresztül, szintén március 31-ig.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.