RS48336_KA-20160510-IMG_0729-scrDr. Kolonics Ferenc 2007-ben kezdte tanulmányait az Általános Orvostudományi Karon, elsőéves korától a Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Program résztvevője, mentora dr. Sótonyi Péter. Jelenleg az Élettani Intézet másodéves Phd-hallgatójaként egy olyan kutatáson dolgozik, amely ötvözi az alapkutatást és a klinikai munkát: az immunsejtek működését vizsgálja különböző klinikai kórállapotokban.

Mint elmondta, nagy segítség volt számára a Kerpel Fronius Ödön Tehetséggondozó Program keretében mentora, dr. Sótonyi Péter emberi és szakmai útmutatása. Úgy fogalmazott, számára az egyetemi évek alatt és azt követően is személyiséget és szakmaiságot előremozdító kapcsolat volt ez: az Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézet professor emeritusa igazi példakép számára. Ez azért is fontos, mert az orvosi szakmában nehezen találja meg az ember a helyét, a szakmai orientációját, ebben segített a személyes iránymutatásával a tapasztalt mentor.

Dr. Sótonyi Péter azt emelte ki, hogy a mentor-tanítvány kapcsolatban nagy hangsúlyt fektet a zenéről, az irodalomról, a művészetről szóló beszélgetésekre is amellett, hogy rendszeresen megbeszélik az egyetem és a világ dolgait. Fontosnak tartja, hogy a hallgatókban legyen meg az az érzékenység, ami a betegekkel való bizalom kialakításában is kulcsfontosságú. Mint elmondta, dr. Kolonics Ferenc tudományos mentorálását dr. Ligeti Erzsébet, az Élettani Intézet egyetemi tanára vette kézbe, ő maga pedig az „emberi tutorálásért” felelt. A művészeti témájú eszmecseréiket az is megkönnyítette, hogy mindketten zenerajongók, mentoráltja pedig orgonál is hobbiszinten.

RS48332_KA-20160510-IMG_0742-scrDr. Kolonics Ferenc harmadévesen kapcsolódott be a tudományos munkába az Élettani Intézetben. Jelenleg is az immunsejtekkel működését vizsgálja különböző klinikai kórállapotokban. Az intézetben oktatóként is dolgozik, emellett a Szent Imre Kórház sürgősségi osztályán félállásban általános orvos. Mint mondja, fontos számára az oktatás, a kutatás és a gyógyítás egysége.

RS6369_20130924-IMG_2588-sotonyi-peter-interju-scrA Kerpel-program Jellinek Harry ösztöndíja keretében 2012-ben tíz hónapot töltött Heidelbergben. Úgy fogalmazott: több szempontból is hasznos volt az ott eltöltött időszak. Egy ilyen ösztöndíj jó lehetőség a kapcsolatteremtésre, a nyelvi fejlődésre, emellett megtanulta önállóan megszervezni a saját kutatásával kapcsolatos dolgokat. Mint mondja, ez a tíz hónap „szép ajándék” volt a diploma előtt, utána ugyanis néhány hétre sem lett volna lehetősége külföldre utazni, és ezért az sem volt túl nagy ár, hogy egy évvel később szerezte meg diplomáját a külföldön töltött idő miatt. Mivel Heidelbergben egy ottani kutatásba kapcsolódott be, ez arra is lehetőséget adott, hogy az addigi kutatására más perspektívából lásson rá, amit szintén hasznos tapasztalatként értékel. (A Jelinek Harry ösztöndíj aktuális pályázati határideje: május 17.)

Dr. Sótonyi Péter szerint a Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Programban résztvevő diákok nagyon jó közösséget alkotnak, ők azok, akikre a jövő egyetemét építeni lehet, akik a tudásukat, az ismeretanyagukat, a kapcsolatrendszerüket építik. Ez a közösség kizárólagosan a tudás megszerzésére törekszik, és olyan orvosi magatartás kialakítására, ami példaként szolgálhat minden hallgató számára – vélekedett.

Pogrányi Péter
Fotó: Kovács Attila

A sorozat első cikke és második cikke is olvasható a honlapon.

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.