Közel négyszázan vettek részt a Semmelweis Egyetem idei tehetségnapján, amit a partner középiskolák diákjai számára szerveznek minden évben a Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Program keretében. Az esemény lehetőséget biztosít a legtehetségesebb középiskolás diákok számára, hogy megismerkedjenek az egyetem klinikáin, intézeteiben folyó munkával, ízelítőt kapjanak az egyetemi életből. Az idei kiemelt előadást dr. Kiss András, a II. Sz. Patológiai Intézet igazgatója tartotta.

Szluka Beáta, a tehetségprogram koordinátora kiemelte, 2008 óta fogadnak középiskolásokat a tehetségnap keretein belül, az elmúlt években a partnerintézmények száma folyamatosan bővült, mára a Semmelweis Egyetem 24 partneriskolával áll szerződésben – amelyek mindegyike előkelő helyen szerepel a középiskolai rangsorokban – fűzte hozzá. Az idei rendezvényre 360-an érkeztek az ország legkiválóbb vidéki és budapesti középiskoláiból. Szluka Beáta elmondta, a visszajelzések minden évben pozitívak, sok diák dönt a Semmelweis Egyetem mellett a nyílt nap programjainak hatására.

A délelőtt folyamán az érdeklődők 10-15 fős csoportokban különböző klinikákra és intézetekbe látogattak el a Kerpel-programban részt vevő hallgatók vezetésével, ahol testközelből ismerhették meg a klinikák, intézetek munkáját és laborkísérletekben is részt vehettek. Vannak állandó intézetek, ahová minden évben ellátogatnak a diákok, de igyekeznek folyamatosan új helyeket is bevonni, megmutatva, milyen sokféle lehetőség, szakirány érhető el az egyetemen – hangsúlyozta Szluka Beáta, hozzátéve: idén új belépőként a Pető András Karra is ellátogathattak. A Magatartástudományi Intézetben dr. Túry Ferenc egyetemi tanár vezetésével az evészavarokról beszélgethettek, a Szkill-és Szimulációs Központban dr. Fritúz Gábor segítségével kipróbálhatták az élethű bábukat, az Egészségtudományi Karon pedig Csima Zoltán epidemiológus a klímaváltozásról és a fertőzésekről tartott előadást a középiskolásoknak.

 

Galéria

7kép

Dr. Fekete György, a Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Program elnöke, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika professor emeritusa elmondta, a program részeként minden évben egy kiemelkedő oktatót kérnek fel a középiskolások érdeklődését felkeltő, egyúttal a Semmelweis Egyetem szellemiségét is képviselő előadásra. Idén dr. Kiss András, a II. Sz. Patológiai Intézet igazgatója beszélt a daganatos betegségek diagnosztikájáról és célzott kezeléséről.

A nap végén az érdeklődők személyesen is beszélgethettek az egyetemi életről a Kerpel-programban részt vevő hallgatókkal.

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.