Háda Beatrix Éva 1995-ben lépett be először a Városmajori Klinika kapuján, a szívsebészetre érkezett gyakorlatra. Mint mondja, rögtön megragadta az intézet légköre, szellemisége, ami később vissza is vonzotta: 2003 óta dolgozik a klinikán, 2012 óta pedig ő a teljes intézmény klinikai főnővére, 260 szakdolgozóért felel. Kiemelten fontosnak tartja a pozitív, támogató közeget. Jó csapattal csak előre lehet menni – fogalmazott a honlapunknak adott interjújában.

RS46368_KA-20160301-IMG_6535-scrHáda Beatrix Évát mindig is vonzotta az intenzív ellátás. Mint mondja, az, hogy azonnal kell reagálni dolgokra, rögtön életet kell menteni, olyan adrenalint és pozitív energiát ad az embernek, mint semmi más. Némi kerülővel került erre a területre; kezdő ápolóként pályafutását a Szent Imre Kórház belgyógyászatán kezdte, majd a Törökbálinti Tüdőgyógyintézetbe került, ahol tüdődaganatos betegekkel foglalkozott. A szívvel és a tüdővel összefüggő betegségek mindig is érdekelték, e témából írta diplomamunkáját, később pedig onkológiai és intenzív szakápolói képzettséget is szerzett.

1995-ben gyakorlaton töltött fél évet a városmajori klinikán, és az intézet akkor megtapasztalt légköre, szellemisége visszavonzotta. 2003 márciusában kezdett dolgozni a Cardiovascularis Centrumban (CVC). Négy évvel később a Kardiológiai Központ néven önállósuló egység intézetvezető főnővére lett, majd 2012-től már a teljes Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika klinikavezető főnővéreként dolgozik. A klinika 144 fekvőbeteg ággyal rendelkezik, szakdolgozók létszáma pedig adminisztrátorokkal együtt 260. Háda Beatrix Éva fontos célnak tartja, hogy amennyire lehetséges, legyen személyes kapcsolat mindenkivel, töltsön minél több időt a nővérek között, mivel ez a kisebb feszültségek kezelését is segíti.

RS46355_KA-20160301-IMG_6627-scrA klinikavezető főnővér hisz abban, hogy az anyagi szempontok mellett fontos az is, hogy milyen környezetben dolgoznak a munkatársak, és milyen plusz dolgok (pl. modern munkaruha), kényelmi eszközök (pl. megfelelő ágy, antidecubitus matrac, betegemelő) segítik a szakdolgozókat a betegellátásban. Éppen ezért folyamatos törekvés a munkakörülményeket javító eszközök beszerzése, a klinika állandó karbantartása és szépítése, de a belső továbbképzések is fontos szerepet játszanak. Nem mindegy milyen környezetben dolgozunk, hiszen itt töltjük az életünk felét, fontos, hogy magunkénak érezhessük a klinikát– fejti ki.

Hasznos visszajelzés a szakdolgozók és az orvosok felé is a betegek véleménye is. A klinika honlapjának „vendégkönyv” rovata mellett ezt szolgálják a betegkönyvek, melyek a klinika több pontján ki vannak téve. Általában köszönőleveleket írnak bele, a főnővérek pedig beragasztják azokat a képeslapokat is, melyeket az egykori páciensek küldenek. De volt már olyanra is példa, hogy egy könyvbe beírt észrevétel nyomán próbáltak javítani egy-egy dolgon.

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán a szakdolgozói munka egyik sajátossága, hogy mindig készen kell állni új dolgok megtanulására, mivel rendkívül gyors a fejlődés azokon a területeken, melyeken a klinika dolgozik. Az egyik legnagyobb, viszonylag új specialitás a műszíves betegek ellátása, melybe a szakdolgozóknak is bele kellett tanulniuk. Ebben sok segítséget kaptak az orvosoktól, valamint külföldről is jöttek előadást tartani. Mindez ugyanakkor nagy szakmai kihívás és lehetőség is az intenzív szakápolóknak, hiszen csak a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán van felnőttek számára műszívbeültetés és szívtranszplantáció. A szívátültetett betegek esetében például meg tud valósulni – természetesen függően a beteg állapotától -, hogy egy nővér a 12 órás műszakban egyetlen betegre tud koncentrálni. 

RS46358_KA-20160301-IMG_6602-scrHáda Beatrix Éva számára egyébként a klinikán töltött idő alatt az egyik legizgalmasabb feladat a nyolcágyas szívtranszplantációs intenzív részleg 2012-es kialakítása volt, ahol a műszívkezelések is folynak.

A klinikavezető főnővér hangsúlyozta, hogy rendkívül fontos számára két helyettese – Simay Katalin és Mihalik Csilla – munkája, mellettük 13 részlegvezető főnővér, illetve vezető asszisztens segíti a rendszer működtetését. Sokat jelent számára dr. Merkely Béla igazgató támogatása. A hatékony munkaszervezéshez elengedhetetlen a jó csapat, ha ez megvan, csak előre lehet menni – vallja.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.