Ahhoz, hogy jó beteg-orvos-nővér kapcsolat jöjjön létre, nagyon fontosak a jó munkafeltételek, legyen szó akár a tárgyi vagy a humánerőforrással kapcsolatos feltételek teljesüléséről – vallja Bencés Ilona, a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika vezető főnővére, aki úgy fogalmaz: reményei szerint klinikavezető főnővérként ő is tud tenni azért, hogy jó munkahelyi légkörben dolgozzanak a kollégák. Ez némileg kárpótolja azért, hogy a közvetlen, napi szintű betegágy melletti munkáról le kellett mondania a hét évvel ezelőtti kinevezésekor.

Sosem volt kérdés, hogy ápolónő szeretne lenni, nem volt „b verzió” – emlékszik vissza a kezdetekre Bencés Ilona, akit a betegekkel való közvetlen kapcsolat, a betegágy melletti munka lehetősége vonzotta erre a területre. Mint fogalmaz, az ápolói hivatás lehetőséget ad arra, hogy az ember napi szinten érezze: tett valami jót és hasznosat a másikért.  

Éppen ezért nehéz döntés volt számára, mikor 2010-ben elvállalta a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika klinikavezető főnővéri feladatait, hiszen ezzel párhuzamosan le kellett mondania a betegek napi szintű gondozásáról, segítéséről. A mérleg másik serpenyőjében ugyanakkor az új kihívások voltak, valamint a lehetőség, hogy aktívan részt vehet a mindennapi munkavégzés feltételeinek megteremtésében, vagyis hatással lehet a kollégák munkakörülményeire. 

Ahhoz, hogy jó beteg-orvos-nővér kapcsolat jöjjön létre, nélkülözhetetlenek a jó munkafeltételek, legyen szó akár a tárgyi vagy a humánerőforrással kapcsolatos feltételek teljesüléséről – vallja Bencés Ilona, aki egyértelműen a csapatmunkában hisz. Nagyon fontosnak tartja, hogy a munkatársak legyenek aktívak és mondják el ötleteiket egy-egy kérdés, probléma kapcsán, hiszen sokszor azok látják a legjobban az adott helyzetet, akik a legközelebb vannak hozzá. Szintén kiemelte a vezetőség példamutatásának fontosságát, a csapathoz való hozzáállását. „Nem elég csak a klinika jó működésére gondolni, azt is szem előtt kell tartani, hogy az egyes kollégák személyes egyéni érdekei mit kívánnak” – fogalmazott, hozzátéve, hogy ez erősíti a csapatszellemet és így a klinikát magát is. Bencés Ilona egyik alapelve egyébként, hogy nem kér olyat mástól, amit maga sem tenne meg. Klinikavezető főnővérként a legfontosabb feladatának a jó munkahelyi légkör megtartását emelte ki; egy olyan közeg kialakítását, melyben jól tudnak dolgozni a kollégák.

Mint visszaemlékezett, fontos mérföldkőnek tartja, hogy kinevezése évében kezdődött a klinika átépítése, mely jelentős változást hozott, de hatalmas munkát is jelentett. Ugyanakkor a közös ügy érdekében együtt mozdultak a munkatársak és nagyon jó csapatszellem alakult ki. Bencés Ilona összesen mintegy hetven fős gárdával dolgozik együtt, ebbe beletartoznak az asszisztensek, fekvőbeteg-osztályon dolgozó ápolók, betegszállítók és takarítók is.

A klinikavezető főnővér szerint a szakdolgozói munkát tekintve a bőrgyógyászat speciális terület, mivel a kezelések egy része helyi jellegű, amit a nővérek végeznek orvosi utasítás alapján. Hatalmas motivációs és inspiráló erővel bír, mikor azt láthatjuk, hogy a kezünk munkája nyomán szemmel láthatóan változik egy beteg állapota, aki adott esetben hónapok vagy évek óta szenved egy elváltozástól – érzékelteti Bencés Ilona. A bőrbetegek a tapasztalatai szerint egyébként érzékenyebbek lelkileg, hiszen nagy megterhelést jelentenek a látható elváltozások. Az itt dolgozóknak különösen fontos feladata, hogy nyugodt, biztonságos közeget tudjanak teremteni a betegek számára – mondja a főnővér.

Bencés Ilonát egyébként a múlt évben választották meg a Magyar Dermatológiai Társulat Szakdolgozói szekciója elnökének, így aktívan részt vesz az idei nagygyűlés szakdolgozói előadásainak szervezésében és célul tűzte ki a dermatológia szakmai presztízsének méltó helyre emelését a szakdolgozók körében.

Fontosnak tartja a szakma és a betegek közötti együttműködés erősítését is. Ezért évekkel ezelőtt, mint mondja, örömmel csatlakozott a budapesti Semmelweis Psoriasis Klubhoz, melynek működéséhez a klinika biztosítja a helyszínt és igény esetén a szakmai segítséget, továbbá részt vesz a Magyar Psoriasis Klubok Egyesületének vezetőségének munkájában is.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.