1986 óta dolgozik az egészségügyben dr. Ruzsvánszkyné Kocsis Ildikó, aki már gyermekkorában tudta, hogy az ápolónői hivatást fogja választani, ezért tanulmányait is ennek megfelelően végezte. Tizennégy éve az I. Sz. Sebészeti Klinika vezető főnővére, munkája során kiemelten fontosnak tartja a szakdolgozókkal és a betegekkel való napi kapcsolattartást, az osztályok folyamatos támogatását, valamint a továbbképzések biztosítását.

Dr. Ruzsvánszkyné Kocsis Ildikó pályaválasztását részben édesanyjának köszönheti, aki 44 évig ápolónő volt az egyetemen. Mint mondta: óvodás korában rengeteg időt töltött édesanyja munkahelyén, szerinte már akkor eldőlt, hogy ezt a szakmát választja, és érdeklődése később is ebbe az irányba haladt tovább. Beiratkozott a Kállai Éva Egészségügyi Szakiskolába, így már 17 évesen a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán tevékenykedett. Később folytatta szakközépiskolai tanulmányait, és felnőtt szakápolói végzettséget szerzett. „Nem elég csupán dolgozni, tovább kell tanulni” – tette hozzá, kiemelve, hogy időközben elvégezte az egészségügyi főiskolát, majd a Semmelweis Egyetemen egészségügyi szakmenedzseri képesítést szerzett, ezt követően okleveles egyetemi ápoló lett. Munkáját később a Szent Margit Kórház intenzív osztályán folytatta, majd a 90-es évek közepén, két kislány édesanyjaként az I. Sz. Sebészeti Klinika járóbeteg szakambulanciájára került, és 2003-ban lett az intézmény vezető főnővére – összegezte pályafutását. Több mint száz dolgozó, köztük ápolók, műtős személyzet, aneszteziológus asszisztensek, gyógytornászok, betegszállítók munkáját hangolja össze.

Egy egészségügyi intézmény jövőjét az is meghatározza, miként motiválják a dolgozókat – vallja, kiemelve az osztályon belüli átképzéseket és szakdolgozók számára biztosított folyamatos továbbképzéseket, melyben az Ápolásvezetési és Szakdolgozói Oktatási Igazgatóság is segítségére van. Mint mondta, dr. Harsányi Lászlóval, a klinika igazgatójával együtt arra törekednek, hogy minden évben elismerjék a dolgozók munkáját, akár kitüntetésekkel, díjakkal. A több mint 100 éves épületet évről évre szépítik, próbálják komfortosabbá tenni, például az egységesség érdekében új, kényelmes munkaruhákat rendeltek.

A főnővér az adminisztratív feladatok ellátása mellett amikor csak teheti, az osztályokon segít, időt szakítva a betegekre is, mivel szavai szerint el sem tudja képzelni a munkáját úgy, hogy egész nap a szobában ül. Az emberek támogatása számára elsődleges – hangsúlyozta. Állandó kapcsolatban van a dolgozókkal, ellátja őket tanácsokkal, de úgy véli, egy kedves szó vagy mosoly is rengeteget számít.


A klinikára Magyarország egész területéről érkeznek betegek. Évente 2500-3000 sebészi beavatkozást végeznek, többségében gyomor-bélrendszer, endokrin rendszer, máj-, hasnyálmirigy- és nyelőcső megbetegedéseivel foglalkoznak – ismertette az intézet vezető főnővére. Továbbá ellátják a 100 ezernél nagyobb lélekszámú településekről érkező sebészeti betegeket, valamint a Külső Klinikai Tömb Sürgősségi Betegellátó Osztályának sebészeit képzik, és az egyetem legnagyobb sebészeti egységeként konzíliumot biztosítanak a többi klinikának.

Fontosnak tartja az utánpótlás biztosítását, hangsúlyozva, hogy több intézményből is érkeznek ide hallgatók gyakorlatra, akik közül többen visszatérnek, ami szerinte részben a „ház varázsának” is köszönhető: a főnővérek jól szervezik az osztályok életét, a nővérek és szakápolók mellett sokat foglalkoznak a tanulókkal, és segítik a napjaikat tartalmassá tenni, megszerettetni velük a sebészetet – hangoztatta. Ahogy azt dr. Ruzsvánszkyné Kocsis Ildikó kiemelte: nagyon nehéz ez a szakma, sok dolgot meg lehet tanulni, de a legfontosabb az empátia a betegek iránt és egymással szemben is. Mindemellett a személyes példamutatást is kiemelkedő jelentőségűnek tartja.

A szakdolgozókra nagy lelki teher nehezedik, így elengedhetetlen a munka utáni feltöltődés, legyen szó hobbiról, sportolásról vagy közös programokról. Dr. Ruzsvánszkyné Kocsis Ildikó elmondta, a csapatszellem erősítése és a kikapcsolódás érdekében minden évben karácsonyi vacsorával kedveskednek a klinikán dolgozóknak, de arra is volt példa, hogy egy piknikkel egybekötött kirándulást szerveztek.

Homonnay-Bukovenszki Orsolya
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.