Évente több száz súlyos beteg gyermek gyógyítását teheti hatékonyabbá és biztonságosabbá az a központi betegfigyelő monitorrendszer, amit a Medikus Zenekar március 19-i jótékonysági hangversenyén befolyt bevételből fog megvásárolni az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Intenzív Terápiás Osztálya. A hangverseny a Zeneakadémia Nagytermében lesz, a helyek mintegy fele már elkelt, jegyeket vásárolni még három hétig lehet az alábbi oldalon keresztül.

Az új monitorrendszer azon túl, hogy adatokat közöl egyebek mellett a szívműködésről, a légzésszámról és a vérnyomásról, újdonságként az agyi aktivitás monitorizálását is lehetővé teszi, mely különösen alkalmas neurológiai betegek, epilepsziás görcstevékenységének azonnali észlelésére, és a terápia mielőbbi megkezdésére. Emellett a központi monitor segítségével egyidejűleg az osztályon kezelt valamennyi gyermek állapotát figyelemmel kísérheti az ügyeletben lévő orvos és szakápoló – ismertette a beszerezni kívánt eszköz működését dr. Krivácsy Péter klinikai főorvos.

A központi betegőrző monitorrendszer évente több száz – negyedmillió gyereklakosra jutó súlyos beteg – gyermek gyógyítását teheti hatékonyabbá és biztonságosabbá a klinika Intenzív Terápiás Osztályán. Itt újszülött kortól 18 éves korig látják el a műtét utáni, illetve súlyos vese- tüdő- és májelégtelenségben, anyagcsere betegségben szenvedő gyerekeket – tette hozzá dr. Lódi Csaba osztályvezető kiemelve, a betegek túlnyomó többsége csecsemő, akiknek gyógyulása szempontjából kulcsfontosságú, hogy az orvosok, ápolók a nap 24 órájában figyelemmel tudják kísérni állapotukat. A betegőrző monitorok központosítása, rendszerré alakítása, a regisztrált adatok menthetősége és összehasonlítási lehetősége tovább fokozza az ellátás színvonalát. A központi monitoron egységesen az összes beteg vitális paraméterei láthatóak, egy helyről áttekinthető az osztályon kezelt gyermekek állapota. Ez a lehetőség segít priorizálni az osztályon szükséges beavatkozásokat valamint részletes állapotváltozás (trend) kimutatását teszi lehetővé.

Az orvostanhallgatókból, profi zenészekből és főiskolásokból álló Medikus Zenekar Schöck Atala operaénekesnővel lép fel a jótékonysági koncerten. Brahms, Mahler és Dvořak műveket adnak elő a Zeneakadémián, március 19-én.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.