Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika a kulcslyuksebészeti műtétek eszközparkjának fejlesztésére, laparoszkópiás beavatkozások elvégzéséhez szükséges eszközök vásárlására fordítja azt 11 616 180 forintos adományt, amelyet az AmRest, Közép-Kelet Európa legnagyobb étterem üzemeltető vállalata ajánlott fel a klinika számára. Az adományt dr. Arató András igazgatóhelyettes vette át a cég képviselőitől.

Az adomány átadásakor dr. Kálmán Attila adjunktus elmondta, egy-egy laparoszkópos műtéthez több különböző eszközre van szükség, amelyek egy része jelenleg cserére szorul, ezeket tudják beszerezni a felajánlott összegből. A sebészeti osztályvezető hozzátette, jelenleg a műtétek 15 százalékát végzik korszerű kulcslyuksebészeti eljárással a klinikán. Dr. Verebély Tibor egyetemi tanár ismertette a cég képviselőivel a minimál invazív beavatkozások előnyeit, kitérve többek között a hagyományos műtétekhez viszonyított kisebb fájdalomérzetre, a gyorsabb gyógyulásra és a lényegesen rövidebb kórházban eltöltött időre, ami a gyerekek esetén különösen fontos szempont.

Az adománygyűjtés egy hónapig tartó időszakában csaknem 400 ezer vendég csatlakozott vásárlásával a kezdeményezéshez a KFC éttermeiben – ismertette Fukcius Tamás üzemeltetési igazgató, aki a vendégek mellett a gyorsétteremlánc dolgozóinak is köszönetet mondott az akcióban való részvételükért.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.