60 millió forint összegű támogatást ajánlott fel az Avon Cosmetics Hungary Kft. a Radiológiai Klinikának, amelyet egy új mammográfiás készülék beszerzésére fordítanak. Az adományátadó ünnepségen dr. Bánhidy Ferenc általános rektorhelyettes elmondta, az összegből megvásárolható korszerű eszköz jó lehetőséget ad a szűrővizsgálatok elvégzésére és hozzájárul a klinikán folyó komplex emlődiagnosztikus ellátáshoz.

Dr. Szász Károly kancellár kiemelte, az Avon az emlőrákhoz kapcsolódó szűrésekbe évente világszerte több mint 15 millió nőt kíván bevonni, ehhez tud hozzájárulni a Radiológiai Klinika is. Hozzátette, a 60 millió forintos adományon felül a Klinikai Központ 10 millió forinttal járult hozzá az eszközbeszerzéshez kapcsolódó infrastruktúra kialakításához, a Radiológiai Klinika pedig további 5 millió forintot fordít erre a célra saját költségvetéséből.

Az Avon 1955-ben hozta létre alapítványát, melynek célja a nők életének jobbá tétele – mondta el Fellner Krisztián értékesítési vezető. Hangsúlyozta, a kozmetikai cég minden eladott terméke után 1 forint kerül a donációs alapba, emellett kifejezetten adománygyűjtő termékeket is forgalmaznak. A nők és családjaik életének jobbá tételéért három kiemelt területen igyekeznek tenni: küzdenek a családon belüli erőszak ellen, az emlővizsgálatok minél szélesebb körben való terjesztéséért, és fellépnek az erdők pusztulása ellen.

Dr. Dank Magdolna, az Onkológiai Központ igazgatója hangsúlyozta, a mellrák minden hetedik nőt érintő betegség. Mint mondta, a jól működő szűrőprogramhoz az is hozzátartozik, hogy olyanoknál is felismerjék a betegséget, ahol annak még nincs kézzelfogható jele, nem okoz panaszokat. Hozzátette, a daganatos betegek kezelése különösen nagy bizalmat igényel az orvosok között, példaként említette, hogy a sebészek a radiológusok előzetes vizsgálati eredményei alapján végzik a műtéteket.

Az adományból megvásárolt készülék alkalmas lesz az ún. stereotaxiás mintavételre, ami az ultrahanggal nem látható, nem tapintható elváltozások kivizsgálásának elengedhetetlen feltétele – emelte ki dr. Unger Zsuzsa, a Radiológiai Klinika Mammográfiás Részlegének vezetője. Kitért rá, a megújuló géppark lehetőséget teremt arra, hogy a Klinikán újra végezzenek szűrővizsgálatokat az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szervezett programjának keretein belül.

Nagy örömünkre szolgál, hogy a Semmelweis Egyetemen, „az anyák megmentőjéről” elnevezett intézményben újra visszaállíthatjuk a preventív szűrővizsgálatokat a mellrákszűrés terén – mondta dr. Bérczi Viktor. A klinikaigazgató beszámolt róla, a 2016 tavasza óta üzemelő MR berendezésnek köszönhetően komplex emlődiagnosztikus ellátás végezhető el a klinikán, így a betegek a kórkép kivizsgálásának teljes folyamatában – mammográfia, ultrahang, MR – a Semmelweis Egyetem intézményrendszerén belül maradhatnak. Az elmúlt 9 év jelentős változásai közt említette, hogy a mammográfiás részleg, illetve minden röntgen berendezés digitálissá vált a klinikán.

Magyarországon évente 6-7 ezer új emlődaganatos megbetegedést diagnosztizálnak, a mellrákos esetek száma növekvő tendenciát mutat, ráadásul egyre fiatalabbakat érint – mondta el honlapunknak dr. Fülöp Rita klinikai szakorvos, a Radiolóiai Klinika Mammográfiás Részlegének helyettes vezetője, az egyetem emlő-MR programjának irányítója. Az ÁNTSZ 45-65 év közötti hölgyeknek küld értesítést kétévente, de genetikailag hajlamos páciensek esetén beutalóval már korábban is el lehet kezdeni a szűréséket attól függően, hogy mekkora kockázatról van szó. A rizikófaktorral rendelkezőknek függetlenül a behívótól már hamarabb is érdemes jelentkezni a vizsgálatra, számukra is térítésmentes a szűrés. A szakorvosok leszögezték, mivel a médiában és a közvélemény számára is egyre hangsúlyosabb szerepet kap az emlőrák elleni küzdelem, ezzel várhatóan a szűrővizsgálatokon való részvételi hajlandóság is erősödhet.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.