RS25528_KA-20141127-IMG_7755-szuleszno-vedono-gyermekapolo-konferencia-scrHuszonötödik alkalommal szervezték meg a Szülésznő-Védőnő-Gyermekápoló Konferenciát a Nagyvárad Téri Elméleti Tömbben, ahol dr. Gál János klinikai rektorhelyettes azt hangsúlyozta: a jövő generációjának sorsa e szakmák képviselőinek kezében van. A jubileum alkalmából köszönetet mondtak azoknak, akik az elmúlt két és fél évtizedben munkájukkal hozzájárultak a szakma fejlődéséhez.

„A szakmák, hivatások egységére különösen szükség van manapság, tanuljanak egymástól, építsék a közös kapcsolatokat” – mondta köszöntőjében a jubileumi konferencia szülésznő, védőnő, gyermekápoló résztvevőinek dr. Gál János klinikai rektorhelyettes, hangsúlyozva, hogy az orvoskar is köszönettel tartozik e szakmák képviselőinek.

RS25527_KA-20141127-IMG_7777-szuleszno-vedono-gyermekapolo-konferencia-scrA rektorhelyettes kitért arra, hogy ma már egyértelmű, mennyire meghatározó a magzati fejlődés időszaka, valamint az első életévek. Ez meghatározza a pszichés fejlődést, és azt is, milyen ember válik valakiből. „Önök azok, akik ott vannak ezeknél a periódusoknál, hozzáállásuk, szaktudásuk rendkívül fontos, kezükben van a jövő generációjának sorsa” – hangsúlyozta a rektorhelyettes.

Köszöntötte a résztvevőket az országos vezető ápoló, Bagosi Gabriella is, aki úgy fogalmazott: a 25 év feljogosít mindenkit arra, hogy átgondolja saját és szakmája negyed évszázadát. Mészáros Magdolna, a szakmai kollégium ápolási tagozatának elnöke azt emelte ki: a három szakma képviselői nemcsak az egészségügy, hanem az egész ország fontos szereplői, hiszen nagy ráhatásuk van arra, hogy a már megfogant magzat egészségesen és életerősen kezdje az életet.

RS25510_KA-20141127-IMG_7871-szuleszno-vedono-gyermekapolo-konferencia-scr (1)Dr. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke, az Egészségtudományi Kar Ápolástan Tanszékének vezetője kitért arra, hogy talán ez az egyik legnagyobb hagyománnyal bíró rendezvénysorozat, mely több szakmai szervezet összefogásával valósul meg. A programfüzet a lenyomata a jelenlegi problémáknak és a jövőbeli kihívásoknak, a rendezvény 25 éve pedig a szülésznői pálya, hivatás fejlődésének – tette hozzá. Két és fél évtizede még csak ápoló képzésre épülő szülésznő képzési programot végezhettek az erre a hivatásra készülők, míg ma főiskolai szintű, EU-konform szakon tanulható e terület.

„Az összetartozást is megmutatja egy ilyen szakmai konferencia” – fogalmazott köszöntőjében Bugarszki Miklós, Magyar Ápolási Egyesület elnöke. Az eredmények között említette, hogy a terhesgondozásról megjelent rendeletben már a szülésznőkre is számítanak, a védőnői rendszer pedig a nemzeti kincsek közé került. 

A kongresszuson név szerint köszönetet mondtak és emléklappal tüntették ki azokat, akik sokat tettek a magyar szülésznők és védőnők ügyéért. Kitüntetést vehetett át dr. Papp Zoltán professzor emeritus, az I. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika korábbi igazgatója. Mint méltatásában elhangzott: neki köszönhető, hogy 1990-ben elkezdődhetett a konferencia szervezése, a szülésznők, védőnők egységes szakmai elvek szerinti munkavégzését az általa írt tankönyv alapozta meg, a Magyar Védőnők Egyesülete az ő támogatásával alakult meg, a tiszteletbeli szülésznő cím birtokosa.

RS25504_KA-20141127-IMG_7903-szuleszno-vedono-gyermekapolo-konferencia-scr (1)Dr. Papp Zoltán hozzászólásában kiemelte: a szülészek és a gyermekorvosok nem tudnának eredményesen tevékenykedni a szülésznők,védőnők, gyermekápolók nélkül, utolérhetetlen, amit az ápolásban tevékenykedő szakdolgozók tesznek a betegekért.

Oklevéllel köszönték meg dr. Gál János klinikai rektorhelyettes több éves munkáját, mely során mindig támogatta a szakdolgozók képzését és vallotta, hogy orvoslásnak és ápolásnak mindig kéz a kézben kell járnia.

Oklevelet vehetett át a Semmelweis Egyetem részéről dr. Paulin Ferenc professor emeritus, dr. Machay Tamás (I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika), dr. Mészáros Judit, az Egészségtudományi Kar előző dékánja, dr. Ádám Zsolt (I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika), Füstös Márta klinikavezető főnővér (Transzplantációs és Sebészeti Klinika), dr. Balogh Zoltán (MESZK-elnök, Ápolástan Tanszék vezetője), Kisdaróczi Orsolya és Seres Erika a Semmelweis Egyetem Ápolásvezetési Igazgatóságának munkatársai. A további díjazottak listája itt megtekinthető.

A kétnapos konferenciát a hagyományoknak megfelelően a Magyar Védőnők Egyesülete, a Magyar Ápolási Egyesület és a Semmelweis Egyetem közösen szervezte. A szervezőbizottság tagja volt a Semmelweis Egyetem részéről Kormos Ágnes ápolási igazgató.

RS25522_KA-20141127-IMG_7799-szuleszno-vedono-gyermekapolo-konferencia-scr (1)Az első napon a szülésznőket és gyermekápolókat érintő témák álltak a fókuszban, így foglalkoztak egyebek mellett a várandós gondozásról megjelent új rendelettel. Felkért előadók ismertették a szülésznőkkel, hogy trimeszterenként mire kell kiemelten figyelni a belső vizsgálat során, az ultrahangos vizsgálati lelet értékelésekor. A második nap a védőnőké volt, egyebek mellett az első ezer nap jelentőségéről is szó esett.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.