RS24522_KA-20141108-IMG_5016-semmelweis-award-dijatado-scrDr. Klein György magyar származású svéd sejtbiológus, immunológus, onkológus, esszéíró, a biológiai tudomány doktora, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteleti tagja vehette át idén a Semmelweis Budapest Awardot, a Semmelweis Egyetem legtekintélyesebb tudományos díját. A díjat dr. Szél Ágoston rektor és dr. Molnár Mária Judit tudományos rektorhelyettes adta át a kitüntetettnek.

Az ünnepélyes díjátadón dr. Szél Ágoston azt hangsúlyozta: egy kitüntetés nemcsak az intézmény díjazott iránt mutatott megbecsülése. Ennél is fontosabb, hogy a díjazott személye kitünteti magát az adományozó intézményt is – emelte ki. A rektor szólt arról is, Klein professzor tekintetéből legalább három olyan dolog sugárzik, ami nem hiányozhat ahhoz, hogy valaki nagy ember legyen. Ez a három dolog a szeretet, az érdeklődés és kíváncsiság, valamint a határtalan bölcsesség.

RS24516_KA-20141108-IMG_5047-semmelweis-award-dijatado-scrDr. Szél Ágoston utalt egy Magyar Tudományban megjelent cikkre, melynek szerzője, Gergely János akadémikus úgy fogalmaz: számos terület verseng azért, hogy magáénak mondja Klein Györgyöt. „Orvos, patológus, genetikus, tumorbiológus, virológus, molekuláris biológus vagy esszéista, író? Leginkább valamennyi együtt” – olvasható a cikkben. Akiért ennyi szakma verseng, arra csak polihisztorként lehet tekinteni – hangsúlyozta a rektor. Dr. Szél Ágoston kitért arra is, hogy a kitüntetett nemcsak természettudós, de hatalmas humán műveltséggel és érdeklődéssel megáldott személyiség is. Ő maga erről úgy vall egy írásában, hogy a két terület ugyanannak a létnek a két nézőpontja – idézte a rektor dr. Klein Györgyöt.

A díjazott laudációját dr. Molnár Mária Judit ismertette. A rektorhelyettes kiemelte, hogy dr. Klein György a daganatképződés sejtszintű folyamatainak, a rákos megbetegedések virológiai és immunológiai vizsgálatának nemzetközileg elismert tudósa.1947 óta Klein Éva immunológus, onkológus kutatónő férje.

RS24504_KA-20141108-IMG_5130-semmelweis-award-dijatado-scr1947-ben lett a stockholmi Karolinska Intézet tumorbiológiai osztályának ösztöndíjas kutatója, majd 1948-ban végleg Svédországban telepedett le. 1951-től a Karolinska Intézet citológiai tanszékén oktatott docensként Torbjörn Caspersson mellett. 1957-től 1993-ig az intézet daganatbiológiai tanszékének volt tanszékvezető professzora, ugyanebben az időszakban a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj bizottság tagjaként is tevékenykedett. 1993-tól a Karolinska Intézet Mikrobiológiai és Daganatbiológiai Központjában dolgozik kutatócsoport-vezetőként, professor emeritusi címmel.

„Dr. Klein György a Semmelweis Egyetem jogelőd intézményében tanult, tanítványa volt dr. Huzella Tivaradnak.  Az alma mater büszke arra, hogy köszöntheti egykori tanítványát és a legnagyobb elismerésével tüntetheti ki” – emelte ki a rektorhelyettes.

RS24511_KA-20141108-IMG_5077-semmelweis-award-dijatado-scr„1944. november 8-án, ma hetven éve szöktem meg egy deportációs vonatról. Ebben valami mély szimbolikát látok. Ez volt életem legfontosabb cselekménye, meghatározó szerepe volt egész további életemben” – kezdte előadását dr. Klein György. Mint elmondta, akkor már tudott Auschwitzról, pontosan tudta, hova tart a vonat, így aközött választott, hogy a koncentrációs táborban ér véget az élete, vagy agyonlövik szökés közben. Inkább ez utóbbi kockázata mellett döntött.

Dr. Klein György beszélt egyebek mellett arról, hogy a budapesti orvosegyetemen dr. Baló József és dr. Huzella Tivadar volt rá a legnagyobb hatással. Előbbitől a tudomány szeretetét és szentségét tanulta meg, míg Huzellának köszönhetően egy olyan fontos, a kötőszöveti anyagokon végett szövettenyésztéssel kapcsolatos technikát ismerhetett meg, mely svéd pályafutása első legfontosabb lépéseihez vezetett.

RS24509_KA-20141108-IMG_5088-semmelweis-award-dijatado-scrA díjazott szólt arról is, élete során sokszor tapasztalta, hogy mindig egyik dolog vezetett a másikhoz, és a véletlenek hosszú sorozata alakítja az eseményeket. A nyolcvanas években erről esszét is írtak feleségével. Aktuális kutatómunkájával kapcsolatban elmondta: jelenleg leginkább az foglalkoztatja, milyen mechanizmusok védhetnek a ráktól. Azt szokták mondani, hogy három ember közül egy kap rákot, de én inkább úgy fogalmazok, három ember közül kettő nem lesz rákos – mutatott rá. A rák rezisztenciával kapcsolatos kérdések vizsgálatához nem elég egy-két génnel foglalkozni, rendszerbiológusokkal kell együtt dolgozni – emelte ki dr. Klein György, aki jelenleg is együttműködik Magyarországról dr. Csermely Péterrel és dr. Korcsmáros Tamással.

A díj kapcsán dr. Klein György szólt arról, hogy Semmelweis egyike a legtragikusabb hősöknek, és büszke arra, hogy olyan egyetemen tanult, mely ma az ő nevét viseli, és hálás a kitüntetésért.

A 2009-ben alapított Semmelweis Budapest Awardot immár ötödször adták át, a korábbi díjazottak között volt Jeremy K. Nicholson, Sir George Radda, dr. Somogyi Péter és dr. Oláh György. 

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.