RS41762_KA-20151203-IMG_5321-scr (1)Dr. Tomas Hökfelt, a stockholmi Karolinska Intézet nemzetközi hírű professzora vehette át az idei évben a Semmelweis Budapest Awardot.

Az ünnepségen dr. Szél Ágoston rektor emlékeztetett arra, hogy ez a díj a Semmelweis Egyetem legnagyobb presztízsű, nemzetközi tudományos elismerése, melyet 2009-ben alapított a Szenátus. Az Awardot olyan természettudományi területen dolgozó, nemzetközileg elismert eredményeket elérő kutatók kaphatják, akik munkássága új utat mutat az élő természet megismeréséhez és az emberiség javát szolgálja. A rektor úgy fogalmazott, nagy megtiszteltetés a Semmelweis Egyetemnek, hogy idén dr. Tomas Hökfeltet díjazhatja, aki a kémia neuroanatómia területén alkotott maradandót. A Szenátus egyöntetű szavazással döntött a díjazott személyéről – tette hozzá a rektor.

RS41784_KA-20151203-IMG_5259-scrA díjazott laudációját dr. Bagdy György tudományos rektorhelyettes ismertette, aki kiemelte: dr. Tomas Hökfelt tudományos tevékenysége világszerte széles körben elismert, ezt nemzetközi díjainak magas száma is mutatja.

RS41786_KA-20151203-IMG_5248-scrTöbb nagynevű egyetem díszdoktora, számos szakmai társaság tiszteletbeli tagja, valamint két éven keresztül a Nobel Bizottság alelnökeként is tevékenykedett. A rektorhelyettes kiemelte azt is, hogy a svéd tudós évtizedek óta együttműködik a Semmelweis Egyetem különböző kutatóival, melynek eredményeként közös kutatói csereprogramok, kutatási programok és publikációk születtek. Jelenleg dr. Palkovits Miklóssal, dr. Alpár Alánnak és dr. Bagdy Györggyel vannak közös munkái a díjazottnak. A rektorhelyettes szólt arról is, hogy 2004 óta ismeri dr. Tomas Hökfeltet közelebbről, mikor egy hatalmas európai konzorciumban kezdtek közösen dolgozni, mely tíz ország 13 klinikai és alapkutatási kutatócsoportjának részvételével jött létre.

RS41770_KA-20151203-IMG_5288-scrDr. Palkovits Miklós, az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet professor emeritusa köszöntőjében elmondta, 1974-ban találkoztak először Hökfelt professzorral Chapel Hillben, ez volt a kémiai neuroanatómia első nagy szimpóziuma. Mindketten a kémiai neuroanatómia területén dolgoznak, bár más technikákkal és más nézőpontokból vizsgálják a kérdéseket. „Dr. Tomas Hökfelt nagyon kedves, udvarias, megfontoltan beszélő ember, de a tudomány terén igen szigorú és kritikus, ugyanakkor mindig nagyon segítőkész” – fogalmazott dr. Palkovits Miklós. Mint hozzátette, számos fiatal tanult nála Stockholmban, és ért kutatóvá az ott töltött időnek köszönhetően.

Dr. Tomas Hökfelt a tudományos munkáját bemutató emlékelőadása kezdetén hangsúlyozta, fontos pillanat az életében, hogy átveheti a Semmelweis Egyetem díját, melyért köszönetet mondott felesége támogatásáért, valamint az egyetemi testületnek, mely kiválasztotta a díjra. Szólt arról is, hogy a Semmelweis Egyetem kutatói – és más magyar kutatók is – hatalmas tudással és lelkesedéssel vesznek részt a közös munkákban. Nagyon nagyra értékeli a magyar tudomány hagyományait, az „iskolát”, mely az egész világot ellátta kiemelkedő szakemberekkel az ő területén is, vagyis a neuroanatómiában. Szólt arról is, hogy az Award tavalyi díjazottja, a magyar származású dr. Klein György az egyik leghíresebb tudós Svédországban.

RS41764_KA-20151203-IMG_5310-scr (1)Bemutatta tanárait is, akiknek sokat köszönhet, kitért magyar kapcsolataira, valamint arra is, hogy volt szerencséje Szentágothai Jánossal is találkozni, akit kiemelkedő neuroanatómusnak és karizmatikus embernek tartott.

Dr. Tomas Hökfelt honlapunknak adott interjújában szólt a hazai kutatókkal, így dr. Palkovits Miklóssal folytatott együttműködés részleteiről, valamint arról is, hogy mely tudományos kérdések foglalkoztatják leginkább jelenleg. A fiatal kutatóknak azt üzente, hogy minden lehetőséget meg kell ragadni, és elszántan az ötletek, megoldandó kérdések után kell menni.

A Semmelweis Budapest Awardot immár hatodszor adták át, a korábbi díjazottak között volt Jeremy K. Nicholson, Sir George Radda, dr. Somogyi Péter, dr. Oláh György és dr. Klein György.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.