A nanoszkópia és a nagyfelbontású orvosbiológiai képalkotás világhírű tudósa, dr. Stefan W. Hell a Semmelweis Budapest Award 2016. évi díjazottja. A Semmelweis Egyetem legnagyobb presztízsű, nemzetközi tudományos elismerését dr. Szél Ágoston rektortól vehette át a Nobel-díjas tudós.

RS54944_KA-20161107-KA__6702-scrA Semmelweis Budapest Award a Semmelweis Egyetem legnagyobb presztízsű, nemzetközi tudományos elismerése, melyet 2009-ben alapított a Szenátus. A díjat olyan természettudományos területen dolgozó, világszerte elismert eredményeket elérő tudósok kaphatják, akik munkássága új utat mutat az élő természet megismeréséhez és az emberiség javát szolgálja – hangsúlyozta dr. Szél Ágoston a díjátadó ünnepség megnyitásakor. Dr. Stefan W. Hell jelölését a díjra természetesen egyhangúlag támogatta a Szenátus – tette hozzá.

RS54935_KA-20161107-KA__6732-scrDr. Stefan W. Hell a világ vezető tudósa a nanoszkópia és a nagyfelbontású orvosbiológiai képalkotás területén – mutatott rá a díjazott méltatásában dr. Bagdy György tudományos rektorhelyettes. Emlékeztetett arra, hogy dr. Stefan W. Hell Aradon született, 15 éves kora óta él Németországban. A Heidelbergi Egyetemen tanult, fizikából szerzett PhD-fokozatot, majd később Finnországban, a turkui egyetemen kutatott, itt tette le a Nobel-díjas felfedezésének alapjait. Hell professzor a Max Planck Biofizikai Kémiai Intézet nanobiofotonikai részlegének alapítója és igazgatója, a Heidelbergi Egyetem professzora. A laudáció teljes szövege ide kattintva elolvasható.

RS54925_KA-20161107-KA__6764-scrDr. Stefan W. Hell az ünnepélyes díjátadó alkalmából rendezett tudományos ülésen hangsúlyozta: hatalmas megtiszteltetés számára a Semmelweis Ignác nevét viselő elismerés. Emlékeztetett rá, hogy Semmelweis emberiség számára rendkívül fontos, úttörő felismerését nem ismerték el az életében. Ő részesült abban a szerencsében, hogy sok-sok év munkája utána elismerték eredményeit, éppen ezért is ajánlotta Semmelweis tiszteletére az előadását.

Dr. Stefan W. Hell a mikroszkópos képalkotás évszázados korlátait törte át felfedezésével. Az aradi születésű tudósnak köszönhető a szuperfelbontású nanomikroszkópok egy fajtája, mely minden korábbinál apróbb részleteket tesz láthatóvá a kutatók számára a sejtek, szövetek vizsgálata során. A tudós a Semmelweis Szalonban tartott „Optikai mikroszkópia: a felbontás forradalma” című előadásában ismertette felfedezését, valamint az addig vezető utat is.

Felfedezésének lényege a 19. század második felében lefektetett ún. diffrakciós limit (optikai mikroszkópok felbontóképességének határa) túllépése, melyért 2014-ben kémiai Nobel-díjban részesült két másik kutatóval (Eric Betzig és William E. Moerner) együtt. Más-más trükkös optikai eljárással, de mindhárman meg tudták haladni a mikroszkopizálás korábban áthághatatlannak tűnő határát – megteremtve ezzel a nanoszkópia technikai alapjait.

RS54922_KA-20161107-KA__6770-scr (1)A 20. században ugyanis széles körben elfogadott nézet volt, hogy a fénymikroszkópok nem képesek 200-400 nanométernél kisebb részleteket elkülöníteni a feloldási korlát miatt, amit a hullámoptika fizikai törvényei határoznak meg. Előadásában ismertte a feloldási korlát túllépését lehetővé tévő felismerését, melyben speciális floureszcens megoldásokat felhasználva kerülte meg a hullámoptika törvényeit. A szuperfelbontású mikroszkópok közül közvetlenül Hell módszeréhez az ún. STED („STimulated Emission Depletion”) mikroszkóp köthető.

A Nobel-díjas tudósok felfedezései által lehetővé tett speciális mikroszkópia megteremti az alapját annak is, hogy a kutatók betekinthessenek egy élő sejt molekuláris szerkezetébe, egyszerre láthassák egy adott sejt alkotóelemeinek mozgását. A nanoszkópia lehetővé teszi, hogy a kutatók kitüntetett molekulákat lássanak az élő sejten belül, így például azt, hogy miként képződnek molekuláris kapcsolódási pontok idegsejtek között az agyban.

RS54919_KA-20161107-KA__6788-scrA Semmelweis Budapest Awardot immár hetedszer adták át, a korábbi díjazottak között volt Jeremy K. Nicholson, Sir George Radda, dr. Somogyi Péter, dr. Oláh György, dr. Klein György és dr. Tomas Hökfelt.

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.