Új képA közép-kelet-európai régióban egyedülálló CellVizio Dual Band készüléket helyeztek üzembe a Semmelweis Egyetem Biofizikai és Sugárbiológiai Intézetének Nanobiotechnológiai és In Vivo Képalkotó Központjában. A NanoSPECT és Izotóp Laboratórium vezetője, dr. Szigeti Krisztián a készülékről elmondta: a nagyfelbontású képalkotásra alkalmas video-mikroszkóp azért különleges, mert bármilyen szövet valós idejű elérését lehetővé teszi, vagyis láthatóvá válnak a szervezeten belül zajló folyamatok.

A CellVizio Dual Band egy endoszkópba épített, két különböző fényhullámhosszal működő konfokális mikroszkóp, ami az eddig alkalmazott készülékeknél jóval nagyobb felbontású, akár sejtszintű mozgóképet állít elő 10-50 felvételt készítve másodpercenként.

Az optikai szálakat a természetes testnyílásokon, illetve ha szükséges, lyukbemetszésen keresztül endoszkóppal vezetik az állatmodellbe, majd az érintett terület (például egy tumor közelében futó érhálózat, így a daganat fejlődése) láthatóvá válik a saját optikai tulajdonságai révén, vagy a festékanyag bevitelét követően. Mint azt dr. Szigeti Krisztián kifejtette: a gerjesztő fénysugarat lencsékkel ellátott endoszkópon keresztül vezetik a vizsgálandó területre, majd az endoszkópon keresztül detektálják a szövetek által kibocsátott fénysugarat. A készülék segítségével egyszerre két hullámhossztartományban, vagyis multimodálisan válik vizsgálhatóvá akár több élettani folyamat is egy időben, a felvételek egy néhány perces mozgóképben teszik láthatóvá a vizsgált területet.

A sejtszintű működést, nanorészecskéket, ereket, agyi struktúrákat és szinte bármilyen élő szövetet vizsgáló berendezés a jelenleg elérhető legkisebb méretű video-mikroszkóp, amit nagyfelbontású képalkotásra terveztek. Felhasználási területe igen széles: a neurológia és az onkológia, mint klasszikus képalkotási terület mellett például gyulladásos folyamatok vizsgálatára is alkalmas. A klinikumban e módszer kevésbé kifinomult változatát használják, mint optikai biopsziát. 

RS21436_KA-20140807-IMG_2878-szigeti-krisztian-interju-scr

A Nanobiotechnológiai és In Vivo Képalkotó Központ NanoSPECT és Izotóp Laboratóriuma 2009-ben jött létre a Semmelweis Egyetem területén, műszerparkja azóta is évről évre folyamatosan bővül a CROmed Kft. és az egyetem együttműködése révén. A munkacsoport első körben a nukleáris medicina és a radiológia módszereit egyesítő NanoSPECT/CT berendezést helyezett üzembe. Ez a klinikumban is használatos SPECT CT-knél jóval nagyobb felbontásban és érzékenységgel, kvantitatívan mutatja az élő állat szerveit, anatómiai viszonyait és azok működését. Két évvel ezelőtt a PET és MRI modalitásokat egyesítő, nagy felbontású nanoScan PET/MRI preklinikai képalkotó eszköz került a munkacsoporthoz. Ezt követte a CellVizio Dual Band nyári telepítése, mely a kétfoton mikroszkópok, illetve az optikai képalkotás már meglévő eszközparkját egészíti ki.

Új kép2

Dr. Szigeti Krisztián kiemelte: az alapkutatásokat végző munkacsoport célja élettani funkciók meghatározása új kvantitatív in vivo módszerekkel, valamint új metodikai módszerek kidolgozása. A kutatási eredmények hasznosságát a jövőbeli klinikai alkalmazások eredményessége döntheti el – tette hozzá.

A berendezés augusztus 28-29-én megtekinthető az Európai Élettani Társaságok Szövetsége (Federation of European Physiological Societies, FEPS) és a Magyar Élettani Társaság közös tudományos ülésén az Elméleti Orvostudományi Központ 1.203-as termében 14 órától.

Mozer Mária

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.