Doktoranduszok számára PhD Tudományos Napokat rendezett a Semmelweis Egyetem az Elméleti Orvostudományi Központban (EOK) június 22-23-án, ahol dr. Kellermayer Mikós, az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) dékánja megosztotta a jó kutató receptjét: kell hozzá önzés, inspiráció és bátorság. A kétnapos rendezvényen számos érdekes előadás, plakátverseny és két koncert szerepelt.

Az EOK-ban tartott konferencia dr. Kellermayer Miklós, az ÁOK dékánjának köszöntőjével kezdődött. Külön üdvözölte a EUniWell képviseletében részt vevő hallgatókat, amely platform fontos konzorciumot biztosít a Semmelweisnek számos más európai egyetemmel való együttműködésre. Nemzetközi hallgatók részvételével egy kísérő találkozót is rendeztek a tehetséggondozással és a korai pályakezdéssel kapcsolatos segítségnyújtással a középpontban.

Dr. Kellermayer Miklós beszédében arról adott tanácsot a PhD-hallgatóknak, hogy mi kell a kutatóvá váláshoz, és hogyan motiválják magukat. Szerinte három fő szempont teszi lehetővé, hogy valakiből jó kutató legyen: önzés, inspiráció és bátorság.

Az önzésnek van egy jó oldala, amely jó szándékú és hasznos, és olyan folyamatokat indíthat el az életben, amelyek egyébként spontán módon is megtörténnének. Bátorítom önöket, hogy merjék élvezni a tudományt a saját maguk érdekében; legyenek elég önzők ahhoz, hogy élvezetté tegyék

– mondta.

„Ami az inspirációt illeti, a kiégés korában nem könnyű motivációval rendelkezni, ezért az élet minden pillanatát ki kell használniuk arra, hogy ösztönözzék magukat. Kísérleteiken keresztül figyeljék a természetet, ne papíron, hanem a valóságban! {…} A természet képzelete sokkal, de sokkal nagyobb, mint az emberi” – idézte a híres fizikust, Richard P. Feynmant. A dékán az olvasás jelentőségére is felhívta a figyelmet – nemcsak a tudományos cikkekre, hanem az összes irodalomra vonatkozóan. „A tudósok büszkék arra, hogy egyre többet publikálnak, de többet kellene olvasniuk is, hogy inspirálódjanak” – jegyezte meg.

A jó kutatóvá válás harmadik fontos szempontjaként a bátorságot emelte ki a dékán.

A szakembereknek bátornak kell lenniük önállóan és kritikusan gondolkodni, kritizálni társaikat és még saját magukat is. Ne vegyék magától értetődőnek a dolgokat, gondolják meg kétszer, és váljanak kritikusan gondolkodókká

– hangsúlyozta.

Zárásként a dékán arra biztatta a résztvevőket, hogy ne féljenek a hibázástól, tartsák nyitva a szemüket, és a céljaikon kívül legyenek mindenben szerények, mert ebből születnek eredeti gondolatok.

Dr. Kellermayer Miklós szavai után dr. Benyó Zoltán, az Egyetemi Doktori Tanács elnöke üdvözölte a EUniWell partneregyetemek képviselőit, megköszönve a részvételt a rendezvényen. Felhívta a figyelmet az előadások témáinak széles skálájára, amelyek közül kettőt a Semmelweis Egyetem Kiváló PhD-oktató díjával kitüntetett oktatói mutattak be. Az előadók nemcsak tudományos eredményeikről beszéltek, hanem a tudomány aktuális kérdéseiről, valamint a doktori tanulmányok alatti karrierformálásról is megosztották gondolataikat. Dr. Benyó Zoltán kiemelte Szluka Péter, az egyetem Központi Könyvtárának vezetőjének második előadását a publikációs stratégiáról és a kiadványok nyomon követéséről, és ezt a területet nagyon fontosnak, aktuálisnak és kihívásokkal szembenézőnek nevezte.

A PhD Tudományos Napokon a fentieken túl szó esett még a policisztás petefészek szindróma kardiometabolikus hatásairól, valamint a Semmelweis Egyetem PhD-képzésében bekövetkezett változásokról. A harmadik plenáris előadás „A negyedik testőr – Secretagogin, a kalciumkötő fehérje, amely az emlősagy különböző sejtpopulációit és funkcióit tipifikálja” címet viselte dr. Alpár Alán előadásában. A párhuzamos előadások számos témakört öleltek fel, így érintették a klinikai és a molekuláris, valamint a gyógyszer-, ideg-, egészség- és mentálhigiénés tudományokat a patológia és az onkológia mellett.

Galéria

8kép

Sánta Mária
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

 

 

 

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.