Átvehették diplomájukat az Egészségügyi Közszolgálati Kar végzős hallgatói: mentálhigiéné és szervezetfejlesztő szakirányú továbbképzési szakon 78-an, míg mentálhigiéné pedagógus-szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzési szakon 16-an, szociális munka mesterképzés szakon pedig 23-an fejezték be tanulmányaikat.

Dr Pethesné Dávid Beáta igazgató beszéde (2)Dr. Pethesné Dávid Beáta, a Mentálhigiéné Intézet igazgatója megköszönte a hallgatók munkáját, hozzátéve: ez is közrejátszott, hogy idén háromszoros volt a túljelentkezés. Megemlítette, hogy a siker a jól felkészült oktatói gárda és a kellően nyitott évfolyam együttműködésével valósulhatott meg. G. K. Chestertontól idézve elmondta: „a gyerekek nem a tündérmesékből tudják meg, hogy a sárkányok léteznek. A gyerekek már tudják, hogy a sárkányok léteznek. A tündérmesékből azt tanulják meg, hogy le lehet őket győzni.” Az igazgató úgy fogalmazott: az intézet munkatársaival mindent megtettek azért, hogy a képzés két éve alatt megtanulják a hallgatók: az akadályokat le lehet győzni.

Dr Joób Máté köszöntése (2)Dr. Joób Máté egyetemi docens, a továbbképzési szak oktatással, oktatásszervezéssel foglalkozó szakcsoportjának vezetője arról számolt be, hogy a mentálhigiénés és szervezetfejlesztő szakirányú továbbképzési szakot pedagógusok, közgazdászok, jogászok, kutatók, mérnökök, művelődésszervezők végezték el, emellett volt, aki az egészségügyből, illetve a szociális szférából érkezett, vagy egyházi elkötelezettségű. A szakemberek a kétéves program végeztével saját, eredeti szakmájukon belül tudnak majd elhelyezkedni. Rámutatott: a legidősebb hallgató 56, míg a legfiatalabb 22 évesen kezdte meg tanulmányait az intézetben. Végezetül a docens azt üzente a végzetteknek: „szükség van az empátiátokra, beleérző képességetekre, a mentálhigiénés és szervezetfejlesztő tudásotokra, amelynek segítségével nem csak az egyének, hanem a közösségek jóllétén is tudtok fáradozni”.

Bógyi Péter hallgató beszédeA friss diplomások nevében Bógyi Péter elmondta: a végzetteknek köszönhetően közelebb kerül a világ ahhoz a helyhez, ahol egy csecsemő mentálhigiénés szülésznőnél szülhet, mentálhigiénés bölcsődébe járhat, lehet mentálhigiénés szemléletű óvónője, tanítónője, képviselheti ügyét mentálhigiénés jogász, köthet házasságot mentálhigiénés papnál és gyógyulhat mentálhigiénés orvos segítségével. „Ahogy mi visszatérünk különböző hivatásainkat végezni, szemléletünkkel a társadalmat átszőve, valódi, erős mentálhigiénés hálót létrehozva tudjuk segíteni az embereket” – tette hozzá. 

A szociális munka mesterképzés szak diplomaosztóján dr. Pethesné Dávid Beáta intézetigazgató, valamint dr. Török Péter, a képzés vezetője tartott beszédet, a végzett hallgatók nevében pedig Takács Bernadett mondott köszönetet a Párbeszéd Házában. A négy féléves mesterképzést elvégző, elsősorban alapdiplomával rendelkező szociális munkások és szociálpedagógusok eredeti szakmájukban, ám több kompetenciával folytathatják munkájukat.

IMG_1417

Amellett, hogy ezt követően önállóan végezhetik munkájukat, e végzettség alkalmassá teszi őket a szociális munka körülményeit és feltételeit meghatározó társadalmi folyamatok vizsgálatára, valamint kutatási tervek kialakítására és menedzselésére. A végzettek részt vállalhatnak az egyes intézmények vezetői feladatainak ellátásában, szolgáltatások tervezésében, kialakíthatnak szakmai állásfoglalást, illetve bekapcsolódhatnak nemzetközi együttműködésben folyó tevékenységekbe is. A végzett hallgatók emellett megfelelő ismeretekkel rendelkeznek, hogy tanulmányaikat doktori képzés keretében folytathassák.

Mozer Mária

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.