Az Egészségügyi Közszolgálati Kar Mentálhigiéné Intézet három képzésének – szociális munka mesterképzés, mentálhigiénés családtudományi és családterápiás mesterképzés, laktációs szaktanácsadó szakirányú továbbképzés – végzős hallgatói idén először egyszerre vehették át diplomájukat a Nagyvárad téri Elméleti Tömbben, ahol dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes összesen 61 oklevelet adott át.

Ünnepi nyitó beszédében dr. Hermann Péter örömtelinek nevezte, hogy a graduális képzések mellett az egyetemen specializált képzések is helyet kapnak, segítve ezzel a hazai szakemberek továbbképzését, mester- és doktori képzését. Ebben az Egészségügyi Közszolgálati Kar és azon belül a Mentálhigiéné Intézet élenjáró képzőhely – tette hozzá. Kiemelte, hogy a diplomaosztón nemcsak az orvos- és egészségtudományok képzései (laktáció szaktanácsadó képzés), hanem a társadalomtudomány, bölcsészettudomány területét érintő képzések diplomásait is felavatják (szociálismunka mesterképzés, családtudományi és családterápiás mesterképzés).

Dr. Pethesné Dávid Beáta, a Mentálhigiéné Intézet igazgatójának köszöntőjét dr. Pilinszki Attila igazgatóhelyettes olvasta fel. „A művészet alkotásai különbözők, de a művészi hatás lényege az egység” – idézte Oscar Wilde szavait, és hozzátette, ez a gondolat a diplomaosztó ünnepséghez illő összefoglaló, mivel idén először rendeztek közös átadót a három képzés számára. Mint elhangzott, a szociális munka mesterképzés végzősei 36-an, a mentálhigiénés családtudományi és családterápiás mesterképzés hallgatói 12-en, a laktációs szaktanácsadó vizsgára felkészítő szakirányú továbbképzés végzősei 13-an kapták meg oklevelüket. Az egyéni képzések sokszor egyedi megoldásokat igényelnek, amihez az oktatók és hallgatók egyénisége is hozzájárul – szólt az igazgatóhelyettes. Dr. Pethesné Dávid Beáta gondolatait tolmácsolva felhívta a figyelmet arra, hogy a szervezők közös döntése alapján a diplomaosztón a végzősök nem talárban veszik át diplomájukat, ezzel is a csapat sokféleségét, az egyéniségét hangsúlyozva.

Az ünnepségen kiosztották azokat a díjakat, amiket a hallgatók, illetve az oktatók jelölései alapján minden szakon egy-egy hallgatónak ítélnek oda. A szociális munka mesterképzés Csáky-Pallavicini Roger tiszteletére alapított díjat Horcsicsákné Fülöp Mária Katalin vehette át. A mentálhigiénés családtudományi és családterápiás mesterképzési szakon hagyományteremtő céllal elindított Székely Ilona-díjat elsőként dr. Rosta Andrea kapta. A laktációs szaktanácsadó szakirányú továbbképzés idén alapított, dr. Joan Scottról elnevezett díját a szoptatástámogatás területén végzett elkötelezett szakmai tevékenységéért Haászné Lovász Nóra vehette át.

A végzett hallgatók dr. Rosta Andrea, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Szociális Tanulmányok Tanszék tanszékvezető egyetemi docensének vezetésével tettek fogadalmat, ezt követően dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes diplomássá avatta őket.

Az Egészségügyi Közszolgálati Kar Mentálhigiéné Intézetének Párbeszéd Házában tartott diplomaátadó ünnepségén a mentálhigiénés lelkigondozó képzés 49 végzős hallgatója vehette át elismerő oklevelét, az erről szóló cikkünk ide kattintva olvasható.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.