A tokaji, a szekszárdi, a villányi és a Balatonfüred-csopaki borvidékről érkeztek a Semmelweis Egyetem Bora 2014 országos borverseny győztes borai. Az elismeréseket ünnepélyes keretek között csütörtökön adták át a Semmelweis Szalonban.

SemmelweisEgyetemBoraA Semmelweis Egyetem idén ötödik alkalommal hirdette meg országos borversenyét. Az évszázados hagyományokkal és hírnévvel rendelkező tudományos intézmény feladatának érzi a magyar borkultúra, és ezen belül a fiatal magyar borászok támogatását. A borversennyel a 45 évnél fiatalabb tehetséges, minőség iránt elkötelezett magyar borászoknak kíván bemutatkozási lehetőséget biztosítani, a nyertes borok pedig a „Semmelweis Egyetem Bora” címet viselhetik egy éven keresztül.

A nyertes borokat az intézmény egy éven keresztül reprezentációs célokra használhatja, illetve felszolgálhatják az egyetem különböző rendezvényein. A borverseny házigazdája dr. Veres Gábor, az I Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese volt.

RS18027_KA-20140605-IMG_8338-borverseny-dijatado-scrDr. Gál János, általános és klinikai rektorhelyettes az ünnepélyes díjátadón arról beszélt, hogy nagy megtiszteltetés számára, hogy ő nyithatja meg a rendezvényt az egyetem vezetése nevében. Felidézte, hogy negyven éves koráig nem ivott bort, pedig az édesapja és nagyapja szőlősgazda-bortermelő. Viszont amikor klinikaigazgató lett, úgy gondolta, itt az ideje megismerkedni ezzel a területtel. Édesapjától hallotta azt is, hogy a borban 22 vitamin van. Szívprotekcióval foglalkozom, ott találkoztam azzal, hogy kis mennyiségben a bornak szívvédő hatása van, aminek komoly irodalma is van – tette hozzá a rektorhelyettes.

RS18018_KA-20140605-IMG_8363-borverseny-dijatado-scrMiért érdemes fogyasztani a bort? – idézte dr. Rohály Gábor neves borszakértő egy bórkóstolásról szóló tananyagban feltett kérdését dr. Fejérdy Pál, a zsűri elnöke. Mint mondta, a borakadémikus – aki egyébként a Semmelweis Egyetemen Fogorvostudományi Karán végzett – úgy vélte, „éppen e kérdés megválaszolásához kellenek a kóstolási ismeretek: hogy válogassunk, hogy igényeink legyenek, hogy megismerjük a bort”. Kitért arra: a versenyre 14 borvidék 116 borával neveztek. A Semmelweis Egyetem Borát, ahogyan a korábbi években, most is egy szakmai borverseny keretében, öt kategóriában választotta ki az egyetem munkatársaiból, minősített borbírákból valamint szakújságírókból álló zsűri. A bírálat a nemzetközileg ismert és elfogadott pontrendszer alapján zajlott – közölte.

RS18009_KA-20140605-IMG_8408-borverseny-dijatado-scrA „rendezvény borok” közül a középkategóriájú fehérboroknál bronz minősítés kapott a Koch Borászat 2013-as évjáratú Hajós-Bajai Cserszegi Fűszerese, ezüst minősítést nyert el a Brunyai Családi Pincészet 2013-as „Sietek” elnevezésű bora. A kategóriában a Semmelweis Egyetem Bora a Royal Tokaji Borászati Zrt. 2012-es évjáratú furmintja lett. Hajós Dániel értékesítési vezető beszámolt arról, hogy a győztes bor a birtokboruk, amellyel az a céljuk, hogy bemutassák a a területeik sokszínűségének harmóniáját, illetve az acéltartályos és a fahordós érlelés egyensúlyát.

RS17996_KA-20140605-IMG_8500-borverseny-dijatado-scrA középkategóriájú vörösborok versenyében bronz minősítést kapott a Böjt Borászat 2012-es évjáratú egri bikavére. Ezüst minősítést kapott a Vincellér Ház 2013-évjáratú zweigelt bora. A Semmelweis Egyetem Bora pedig a Linbrunn Pincészet 2011-es évjáratú merlot-ja lett. Kertész Katinka ügyvezető nagy megtiszteltetésnek tartja az elismerést. Úgy fogalmazott: a 2010-ben létrehozott pincészetüknek az a célja, hogy szép szőlőből szép borokat készítsenek, vagyis a szőlészetre is nagy hangsúlyt fektetnek.

RS18002_KA-20140605-IMG_8457-borverseny-dijatado-scrA „reprezentációs borok” fehérborai közül bronz minősítést kapott a Pelle Pince Szt. Tamás elnevezésű 2012-es évjáratú dűlőszelektált tokaji furmintja. Ezüst minősítést kapott a Bodrog Borműhely 2011-es évjáratú Lapis Hárslevelű bora. A reprezentációs fehérbor kategóriában a zsűri két első helyet osztott ki: a Semmelweis Egyetem Bora lett a Balassa Bor Kft. 2012-es évjáratú Tokaji Furmint „Nyulászó” elnevezésű bora, valamint a Szent Donát Pince Birtok 2012 elnevezésű bora. Balassa István tulajdonos a díjátadón hangsúlyozta: kis családi pincészetként a céljuk, hogy presztízs fehérborokon keresztül mutassák be azt a csodálatos világot, ami Tokajban van. Minden egyes dombnak van egy illat- és egy ízvilága, ami a borokban is megjelenik – fogalmazott. Kovács Tamás, a Szent Donát Pince borásza elmondta: a győztes boruk egy olaszrizling-furmint házasítás, amely egy harmonikus, kerek bor.

RS17994_KA-20140605-IMG_8520-borverseny-dijatado-scrA presztízs vörösbor kategóriában bronz minősítést kapott a Kovács Nimród Borászat NJK 2007 bora. Ezüst minősítést nyert el a Takler Pince 2007-es évjáratú Szekszárdi Regnum Cuvée bora. A Semmelweis Egyetem Bora ugyancsak a Takler Pince bora lett, a 2011-es évjáratú Szekszárdi Syrah reserve. Takler András nagyszerű érzésnek nevezte, hogy harmadik alkalommal nyerték el a Semmelweis Egyetem Bora címet, és második alkalommal tudtak a syrah-val győzni, amelyben nagyon hisznek.

RS18005_KA-20140605-IMG_8437-borverseny-dijatado-scrA reprezentációs boroknál a desszertborok közül bronz minősítést kapott a Tokaj-Hétszőlő Zrt. 2000-es évjáratú 5 puttonyos tokaji aszú bora. Ezüst minősítést holtversenyben két bor is elért a versenyen. Az egyik ugyancsak a Tokaj-Hétszőlő Zrt.-től érkezett: a 2004-es évjáratú 6 puttonyos tokaji aszú, valamint a Pelle Pince 2008-as, 6 puttonyos tokaji aszúja. A Semmelweis Egyetem Bora a Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet 2012-es Mád késői szüretelésű bora lett. Balassa István borász úgy véle: a tokaji borvidéken belül Mád környéke minőségben tud valami különlegeset.

RS17984_KA-20140605-IMG_8577-borverseny-dijatado-scrA Semmelweis Egyetem Bora 2014 országos borverseny szakmai tanácsadója Sánta Zoltán, a Borkollégium lektora volt, aki kihívásnak nevezte a feladatot. Szavai szerint voltak pillanatok, amikor irigyelte a zsűrit, bizonyos kategóriákban ugyanis olyan kimagasló minőségű borok érkeztek a versenyre. Természetesnek tartja, hogy sokkal több fehérbort neveztek, mint vöröset, mert ez tükrözi a magyar borászatot. Külön öröm volt számára, hogy találkozott olyan pincészetekkel, amelyeket korábban nem ismert. Ugyancsak örült annak, hogy nagy és kifejezetten kis borászatok is küldtek borokat a versenyre. Bízom benne, hogy ez a 116 bor méltán reprezentálta Magyarországot és a következő évben még több tétel érkezik a versenyre – fűzte hozzá.

A rendezvényen fellépett az Ars Sacra Nova énekegyüttes.

Tóth-Szabó Szilvia

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.