RS17646_KA-20140528-IMG_4837-jenei-andras-80-szuletesnap-scr-1Ünnepi tudományos üléssel köszöntötték tanítványai és kollégái 80. születésnapján dr. Jeney András professzor emeritust, aki dr. Szél Ágostontól, a Semmelweis Egyetem rektorától a Pro Universitate Díj ezüst fokozatát, dr. Matolcsy Andrástól, az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet igazgatójától pedig az intézet emlékplakettjét vehette át.

„Már hallgató koromban egyenrangú partnerként kezelt onkológiai előadásain, pedig ő már akkor elismert tekintély volt” – emlékezett vissza dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora, hozzátéve: dr. Jeney András kísérleti onkológiai kutatómunkája immár csaknem hat évtizedet ível át.

RS17667_KA-20140528-IMG_4739-jenei-andras-80-szuletesnap-scrOrvosi diplomáját 1958-ban Debrecenben szerezte meg, első munkahelye a Debreceni Gyógyszertani Intézet volt, ahol farmakológusként kezdte pályáját. 1971-ben lett munkatársa a Semmelweis Egyetem I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetének, amelynek immár több mint negyven éve meghatározó személyisége. Pályája során átvehette egyebek mellett aMagyar Onkológusok Társasága Krompecher díját, a Huzella-díjat, a Paracelsus Nagydíjat, valamint a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét, a Medicina Kiadó Nívódíját és a Pro Pathológia emlékérmet, de Kiváló PhD oktatói díjban is részesült.

„Nyolcvan évesen egyetlen napja sem telik el munka nélkül, ez előtt fejet kell hajtanunk” – fogalmazott a rektor. Dr. Szél Ágoston végül Albert Schweitzert idézve jellemezte az ünnepeltet: „a fiatalság mércéje nem az életkor, hanem a szellem és a lélek állapota: az akarat- és képzelőerő, az érzelmek intenzitása, a jókedv és a kalandvágy győzelme a lustaságon.”

Dr. Kovalszky Ilona, az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet egyetemi tanára köszöntőjében úgy fogalmazott, az intézet ikonikus alakjának mindig is az onkofarmakológia volt az igazi szerelme. Utalva dr. Jeney András kutatásaira elmondta: a professzor a gyógyszerhatásmechanizmusban elért eredményeinek köszönhetően számos publikációt közölt. Az onkológiai doktori iskola igen aktív periódusa volt az a 11 év volt, amikor dr. Jeney András vezetése alatt működhetett – hangsúlyozta dr. Kovalszky Ilona.

RS17658_KA-20140528-IMG_4799-jenei-andras-80-szuletesnap-scrMa impakt faktorban, citációban, publikációs listában mérik a tudományos munkát, ám vannak olyan eredmények, amiket nem lehet közölni – mondta dr. Tímár József oktatási rektorhelyettes, aki felidézte, milyen sokat tanulhatott egykori tanárától. Emlékeztetett azokra a daganatgátló vegyületek területén végzett sikeres kutatásokra is, melyeket dr. Jeney Andrással végezhettek az intézetben. „Sem a professzor, sem pedig elért eredményei nem öregszenek, hiszen azok ma is megállják helyüket a szakmában” – emelte ki dr. Tímár József.

Dr. Gyires Klára farmakológus szerint dr. Jeney András töretlen munkája, aktivitása és kivételes humora alapján nem mondható 80 évesnek. A Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet egyetemi tanára azt is elmondta: az ünnepelt gondolkodásmódja nem konvencionális, mindig új összefüggéseket keres, kutatói ars poeticája pedig az, hogy nem feltétlenül a legkézenfekvőbb megoldás a legjobb. Mindig is erősítette az összetartozás érzését és a gyökerek jelentőségét – vélekedett dr. Jeney Andrásról.

RS17650_KA-20140528-IMG_4826-jenei-andras-80-szuletesnap-scrEgy Magyar Tudományos Akadémián tartott előadás után dr. Jeney András hozzászólása igazán hatásos volt, először erre figyeltem fel – idézte vissza évtizedekkel korábbi első találkozásukat dr. Szende Béla, az I. Sz. Patológiai Intézet professor emeritusa, aki az ünnepeltet valódi reneszánsz embernek nevezte. „Később, amikor már egy intézetben dolgoztunk, számtalanszor mentem be a laborjába beszélgetni vele nem csak szakmáról, ilyenkor pedig annyit tanultam tőle, mintha azt az időt egy könyvtárban töltöttem volna” – idézte fel.

Dr. Döbrössy Lajos patológus köszöntésében felidézte, hogy kapcsolatuk az ünnepelttel közel hetven évvel ezelőtt kezdődött a Sárospataki Református Kollégiumban. „Dr. Jeney András családjától rengeteg morális értékeket kapott, ám mégsem óriások vállára felkapaszkodva, hanem kemény munkájával vált azzá, akit most ünnepelünk” – mondta, hozzátéve, hogy dr. Jeney András etikus, szerény, nyitott, toleráns és jóhiszemű ember, aki a megismert igazsághoz tartja magát, mások helyzetének felismerése pedig cselekvésre készteti.

Dr. Benedeczky István biológus szerint dr. Jeney András vezetőként is bevonta döntéseibe kollégáit. Egyik közösen végzett biokémiai kutatásukról elmondta, hogyan sikerült a DNS fonalat elektromikroszkóppal láthatóvá tenni. „A szakmán kívül is minden érdekli, ami szép” – utalt végül dr. Jeney András széleskörű érdeklődésére.

Mozer Mária
Fotó: Kovács Attila

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.