RS12764__ZZS8463-scrA Semmelweis Tavaszi Fesztivál nyitó eseményén minden eddiginél több hallgató, oktató és egyetemi dolgozó vett részt. Az egyhetes rendezvénysorozat első napja hagyományosan a költészetről szólt, a versmondó versenyen tizenegy hallgató indult, a legjobbak pedig könyvutalványt és oklevelet vehettek át.

Jó látni, hogy évről évre többen kíváncsiak erre az eseményre. Szép dolog, hogy a megmérettetésen a fiatalok nem a jobb jegy reményében, csupán önmagukért szerepelnek, ráadásul ezzel másoknak is örömet okoznak – kezdte köszöntőjét dr. Szél Ágoston. A rektor kifejtette: a fesztivál elkövetkező napjaiban a versen kívül lesz még zene és tánc, egyetemünk tehát méltán lehet büszke hallgatóira, akik ennyi mindenre képesek. Dr. Szél Ágoston azt is elmondta: a vers reprodukció, hiszen a szavaló saját magából is átad egy darabot, a költő és a versmondó gondolatait együttesen sugározza. A rektor végül Kosztolányi idézettel zárta köszöntőjét: „A vers néma. Adj neki hangot! A vers könyvben halott. Keltsd életre! Mi a szavalás? A vers föltámasztása papírsírjából.”

RS12772__ZZS8527-scrTizenegy hallgató szavalt verset vagy novellát, hárman versenyen kívül indultak, legtöbben pedig József Attilát választották. A négyfős zsűri – dr. Kulka Janina, a II. Sz. Patológiai Intézet egyetemi tanára, dr. Tölgyesi Ferenc, a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet docense, Kerekes Barnabás, az Anyanyelvápolók Szövetségének társelnöke, valamint Borbély T. András színművész – értékelésének legfőbb szempontja a hitelesség és a természetesség volt, de figyelembe vették a választott művet is.

Az első helyezettnek járó oklevelet és könyvutalványt Simon Judit vehette át, aki Keresztury Dezső: Lábadozó című versét adta elő. A megosztott második-harmadik helyezésért szintén könyvutalvány és oklevél járt Stark Klára, illetve Hajdu Anett szavalatáért. Két – versenyen kívül induló – hallgató, Pálya Fanni és Kurucz Ádám pedig oklevelet kaptak a zsűritől.

RS12768__ZZS8497-scrA Semmelweis Tavaszi Fesztivál, melyet idén is a Hallgatói Önkormányzat, a Korányi Frigyes Szakkollégium és az Instruktor Öntevékeny Csoport tagjai szerveztek, március 4 és 10. között várja az érdeklődőket. A Virtuózok Viadala és a táncverseny után nagyszabású gálaesttel zárul a rendezvénysorozat.

Beszámoló a Virtuózok Viadaláról

Mozer Mária

Fotók: Szigetváry Zsolt

 

 

 

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.