Immár tizedik alkalommal rendezték meg a Semmelweis Tavaszi Fesztivált, amelynek keretében az egyetem polgárai különböző művészeti ágakban mérhették össze tudásukat. A hallgatói önkormányzat, a Korányi Frigyes Szakkollégium, az Instruktor Öntevékeny Csoport és a Szinapszis Magazin szerkesztői által szervezett rendezvényt dr. Hunyady László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja nyitotta meg. Ezután zajlott a virtuózok viadala, a táncverseny és a versmondó verseny: a legjobbak a csütörtöki jótékonysági gálaesten is felléptek.

RS46332_KA-20160301-IMG_6683-scrDr. Hunyady László megnyitó beszédében úgy fogalmazott: sokan azt gondolják, a művészet és az orvostudomány egymástól távol áll, de ez nem igaz, hiszen mindkettő az emberről szól. Mint mondta, az orvostudomány és a művészet valójában kiegészítik egymást, példaként pedig arra utalt, a történelem folyamán sok olyan híres orvos volt, aki művészettel is foglalkozott. Kiemelte azt is, hogy általában jól ismert az orvosok affinitása a művészet iránt. A jó orvosnak ugyanis a tudás mellett érzelmekre, empátiára is szüksége van, utóbbit képviseli a művészet – mondta.

Dr. Hunyady László hangsúlyozta, a Semmelweis Egyetem felismerve a művészet és az orvoslás közötti kapcsolat fontosságát az elmúlt tíz évben komoly lépéseket tett azért, hogy a két területet közelítse egymáshoz. A Semmelweis Szalon rendezvényei 2009-óta szolgálják ezt a célt, a közelmúltban elindult egy szabadon választható kurzus a Művészet kórélettana – tudomány és művészet címmel, és ebbe az irányba mutat az immár tizedik alkalommal megrendezett Semmelweis Tavaszi Fesztivál is. Mint mondta, a versenynél is fontosabb a közösen eltöltött idő és az érzelmi feltöltődés.

RS46321_KA-20160301-IMG_6738-scrA szervezők elmondták: a művészetek mellett minden évben kiemelt szerepet játszik a jótékonyság is. Idén a fesztiválon árusított minőségi borokból befolyt összeget a Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikának ajánlották fel.

A Semmelweis Tavaszi Fesztivál versenyeinek eredményei erre a linkre kattintva letölthetők. 

Pogrányi Péter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.