A felnőtt és gyermek aneszteziológiai és intenzív szakápoló képzés ünnepélyes zárórendezvényén 33 végzős hallgató vehette át oklevelét a Semmelweis Egyetemen.

RS9974_KA-20131211-IMG_0213-szakapolo-bizonyitvany-atado-scr„Amíg önök itt vannak, fejlődnek és ilyen szépen szerepelnek, az egészségügy állni fog” – köszöntötte a végzősöket dr. Gál János általános és klinikai rektorhelyettes a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömbjében. Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika igazgatója azt is elmondta: a sok tanulás megérdemelt gyümölcsével, az oklevéllel nem csupán iskolázottságban, de felelősségben is előrelépnek, akik most új szakmával gazdagodnak, ám „az igazi tanulás csak most kezdődik”. Egyben megköszönte a hallgatók gyerekekért és felnőttekért végzett eddigi és a jövőbeli munkáját, amit „tanáraik jóvoltából mostantól még magasabb színvonalon fognak végezni”.

RS9955_KA-20131211-IMG_0264-szakapolo-bizonyitvany-atado-scrDr. Machay Tamás, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika professzora az intenzív újszülött terápiás szakasszisztensekhez intézte szavait: az újszülött terápiás nővérek már a képzés elején komoly gyakorlati tapasztalattal rendelkeztek, így mindannyian nagyon eredményesen szerezték meg ezt a diplomát. Az egyetemi tanár hozzátette: ennek ellenére mindig jó a gyakorlatot elméleti tudással megerősíteni, amit a jövőben is érdemes rendszeresen felfrissíteni, kiegészíteni. „Amikor én voltam ilyen fiatal, mint most önök, 60 százalékos volt a koraszülött halálozás, azóta ez egy rendkívül perspektivikus szakmává nőtte ki magát, amiben sok sikerélményt lehet szerezni” – emlékezett vissza dr. Machay Tamás. Egyben kiemelte a pozitív élmények jelentőségét és azt tanácsolta: „az elkerülhetetlen szomorú eseteken próbáljuk túltenni magunkat, hogy ne jelentsen életre szóló tüskét.”

RS9945_KA-20131211-IMG_0298-szakapolo-bizonyitvany-atado-scrMezőcsáti Melinda, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika főnővére az eltelt másfél évbe fektetett erőfeszítést hangsúlyozta: a napi munka, másod- és harmadállás mellett újabb szakmát szerezni óriási cselekedet. A felnőtt aneszteziológiai és intenzív szakápoló képzés vezetője tiszteletreméltónak nevezte a szakma képviselőinek munkáját, valamint visszaidézte, hogy tanárként ő is fejlődhetett a hallgatók mellett, akik szintén a betegágyak mellől érkeztek az iskolapadba. Mint mondta: „erről szól a felnőttképzés”.

„Akkor legyél ápoló, ha ismered a türelmet, ha másoknál benned sokkal több a szeretet, jut belőle annak is, ki útközben elesett, s hogy felálljon, ahhoz az kell, hogy Te felemeld” – idézte útravalóul Siklósi Erzsébet versét Cziegler Mária, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika klinikavezető főnővére. A verset Négrádi Éva, a klinika főnővére olvasta fel.

„Képezzék tovább magukat, maradjanak a Semmelweis Egyetem berkein belül, ehhez ezután is minden tőlünk telhető támogatást meg fogunk adni” – zárta a rendezvényt a hallgatókhoz intézett szavaival Kormos Ágnes, a Semmelweis Egyetem Ápolásvezetési és Szakdolgozói Oktatási Igazgatóság ápolási igazgatója.

RS9975_KA-20131211-IMG_0197-szakapolo-bizonyitvany-atado-scr (1)

A Semmelweis Egyetem Ápolásvezetési és Szakdolgozói Oktatási Igazgatóság, valamint az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika, illetve az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika szervezésében lezajló másfél éves képzés a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP-6.2.2.A-KMR/11-1-2012-0012) pályázat keretében valósulhatott meg.

RS9976_KA-20131211-IMG_0191-szakapolo-bizonyitvany-atado-scr

A friss diplomások a jövőben intenzív osztályokon szakápolóként, illetve műtőkben aneszteziológiai szakasszisztensként tevékenykedhetnek. Az ápolói végzettségű nővérek feladatkörén túlmenően foglalkozhatnak lélegeztetett betegekkel, segédkezhetnek speciális kezelésekben, alkalmazhatják a gyógyszeradagoló pumpákat, végezhetnek monitorozást, illetve kritikus állapotban lévő beteget is gondozhatnak az orvos utasítása alapján. Az intenzív kórtermekben többféle betegségtípus van jelen, ezért is fontos, hogy a komplex ellátást igénylő betegeknek is tudjanak segíteni.

logok

Mozer Mária

Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.