„Akár csak a madárnak, az emberiségnek is két szárnya van, a férfi és a nő. Ha a két szárny nem egyforma erős, és nem hajtja közös erő, a madár nem képes az egekbe emelkedni” – dr. Molnár Mária Judit tudományos rektorhelyettes egy régi arab mondással kezdte köszöntőjét az idei Hugonnai Vilma emlékérem átadásán, utalva arra, hogy a nők helyzete a tudományos életben egy örökzöld téma. Mint emlékeztetett: Hugonnai Vilma az első magyar orvosnő volt, orvosi diplomáját Zürichben szerezte meg, s csaknem 20 év kellett, hogy itthon is elismerjék azt. Magyarországon ugyanis csak egy 1895-ben szabályozták azt egy királyi rendeletben, hogy a nők is felvételt nyerhessenek az egyetemre, ám a tudományos publikálásukról még később is vita folyt.

Ma már ugyanannyi nő szerez doktori fokozatot, mint férfi, ám vezető kutatók és az akadémikusok között még mindig kevesebb a nő – mutatott rá dr. Molnár Mária Judit. Hangsúlyozta: a Semmelweis Egyetem igyekszik mindent megtenni az esélyegyenlőség érdekében. Ennek keretében 2010-ben határozott a Szenátus a Hugonnai Vilma tudományos emlékérem díj megalapításáról, amellyel 45 év alatti kutatónők kiváló tudományos tevékenységét ismerik el.

2012-ben a Hugonnai Vilma díjat dr. Fekete Andreának (I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika, SE-MTA Lendület Diabétesz Kutatócsoport) ítélték oda. (A dr. Molnár Mária Judit által elmondott laudáció innen letölthető.)

Dr. Fekete Andrea a tudományos emlékelőadás megtartása előtt hangsúlyozta: nagyon fontos kezdeményezésnek tartja a díjat, hiszen a nők még a mai napig is sok szempontból hátrányos helyzetből indulnak, legyen szó tudományról, politikáról, művészetről. Számára ez a díj azt is jelenti, hogy a SE elismeri azokat a tudományos eredményeket, amelyek egy nő tollából erednek. A tudományos előadás előtt megemlékezett, miként alakult a történelemben a nők orvoslásban betöltött szerepe.

„Akik itt ülünk nők és ezen a pályán vagyunk, Wlassics Gyulának kell, hogy hálásak legyünk, ő vitte keresztül a reformokat. Az 1900-as évek elején pedig Steinberger Sarolta volt az első nő, aki Magyarországon is végzett, s itt is ténykedett” – emlékezett vissza dr. Fekete Andrea, aki kitért arra is: a számos korabeli kritikára Hugonnai Vilma nagyon találóan reagált. „Azért van helye a nőknek az orvostudományban, mert az orvostudomány a tudományok legmagasztosabbika, ennek elsajátítása a lelkület gyöngédségét és az önfeláldozást glóriaképpen fűzi a nőiesség köré” – fogalmazott Hugonnai Vilma.

Dr. Fekete Andrea a Hugonnai Vilma emlékelődását „A vese iszkémia/reperfúziós károsodása: új patomechanizmusok és kezelési lehetőségek” címmel tartotta meg. DP
Fotók: D. Kiss Balázs