Az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet tudományos főmunkatársa, dr. Sebestyén Anna kapta idén a Hugonnai Vilma Emlékérmet. Az első magyar orvosnőről elnevezett, 2010-ben alapított elismerést évente egy, 45 év alatti orvos-, oktató- vagy kutatónőnek ítélik oda – ismertette dr. Bagdy György tudományos rektorhelyettes a díj átadásakor.

rs56266_ka-20161130-ka__0452-scr

A díjazott pályáját ismertetve dr. Bagdy György kitért arra, hogy a többek közt Bolyai-ösztöndíjjal és Honoris Causa kitüntetéssel is rendelkező kutató négy gyermek édesanyja, aki jelenleg tudományos főmunkatársként vezeti az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetben a Tumorbiológiai, valamint a Sejt- és Szövettenyésztő Laboratóriumok munkáját.

rs56271_ka-20161130-ka__0432-scrDr. Sebestyén Anna Daganatos sejtek túlélését befolyásoló jelátviteli zavarok metabolikus összefüggései címmel tartotta meg emlékelőadását, melynek elején felidézte Ferenc József intelmét Hugonnai Vilma pályájának folytatásához, miszerint „a tudománynak csak akkor van becse, ha azt a gyakorlatban is értékesítik”. Dr. Sebestyén Anna szerint ezek a gondolatok az ő munkájához is kapcsolódnak, bár leszögezte, neki nem kellett annyit küzdenie, hogy kutató legyen, mint amennyit az első magyar orvosnőnek kellett ahhoz, hogy praktizálni kezdjen. Mint arról beszámolt, a legújabb kutatásaikban a daganatok metabolikus (anyagcsere) változásait vizsgálják, mivel ezek jó célpontot jelenthetnek a daganatterápiában. Ezzel kapcsolatban igyekeznek olyan eljárásokat kidolgozni, amelyek segítségével megállapítható a daganatok metabolikus fenotípusa – mondta. A kutatócsoport eddigi eredményei közt említette, hogy az mTOR (mammalian target of rapamycin) aktivitásról számos rangos nemzetközi közleményük jelent meg, és további metabolikus szabályozási zavarokhoz szükséges jellemzéseket is elkezdtek, amelyekkel kapcsolatban jelenleg is számos módszer fejlesztése van folyamatban. Dr. Sebestyén Anna előadása végén köszönetet mondott családjának, illetve, minden munkatársának és hallgatónak, aki támogatta és segítette eddigi munkája során, az I. Sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet minden volt és jelenlegi vezetőjének, külön kiemelve mentorát, dr. Kopper László professzort.

Hugonnai Vilma célja az volt, hogy összeegyeztesse a családot és a hivatást, azonban ez az akkori társadalmi elvárások közt nem sikerült maradéktalanul – szólt dr. Bagdy György a rendezvény zárásaként. Mint mondta, bár manapság a társadalom nem görget a nők elé ilyen típusú akadályokat, a családi és a tudományos élet harmóniájának megteremtése napjainkban is nehéz feladat, ezért a rekorhelyettes ennek megvalósításához is további sikereket kívánt a díjazottnak.

A Hugonnai Vilma díjat 2010-ben alapította a Semmelweis Egyetem, hogy az esélyegyenlőség jegyében támogassa a fiatal női orvosok, oktatók, kutatók munkáját.

Keresztes Eszter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Galéria

6kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.