RS9119_20131129-IMG_9174-hugonnai-dijatado-scr
dr. Molnár Mária Judit

Tudományos ülés keretében adták át a Hugonnai Vilma Emlékérem és Jutalomdíjat az Elméleti Orvostudományi Központban. Az idei év kitüntetettje dr. Ludányi Krisztina, aki emlékelőadásában kiemelte: Hugonnai Vilma kitartásának, elszántságának és elhivatottságának köszönhetően vált lehetővé a nők oktatásban, kutatásban, gyógyításban való részvétele.

A Semmelweis Egyetem szenátusa 2010-ben határozta el, hogy megalapítja a Hugonnai Vilma Emlékérem és Jutalomdíjat az oktató, kutató, illetve gyógyító 45 év alatti nők számára. Dr. Molnár Mária Judit tudományos rektorhelyettes köszöntőjében hangsúlyozta: „e három területen jól lehet kamatoztatni a kitartást, a szorgalmat, a gyors problémamegoldó készséget, a párhuzamos munkavégzés képességét, az empátiát és a kollaborációt. Nem véletlen, hogy a genetikai és kulturális evolúció során ezek fejlődtek ki leginkább a hölgyekben, hiszen az ő évezredes feladatuk a család összetartása.” Hozzátette: többek között ezek a tulajdonságok tették ismertté Hugonnai Vilmát, az első magyar orvosnőt, aki 1879-ben külföldön végezte el orvosegyetemet, majd 18 évet kellett harcolnia, hogy itthon is elismerjék diplomáját. Ma már nincs szükség efféle küzdelmekre, hiszen a Semmelweis Egyetemen a hallgatók több mint hatvan százaléka nő.

RS9121_20131129-IMG_9187-hugonnai-dijatado-scr (2)

A rektorhelyettes dr. Ludányi Krisztináról elmondta: 1993-ban végzett a Veszprémi Egyetemen okleveles vegyészmérnökként, PhD-fokozatát summa cum laude minősítéssel az ELTE doktori iskola kémiai programjában szerezte. 2005 óta dolgozik a Semmelweis Egyetem Gyógyszerészeti Intézetében, ahol ma már egyetemi docensként a Bioanalitikai Laboratóriumot vezeti. Tudományos munkája során többek között különböző ionizációs technikák alkalmazásával biológiailag aktív vegyületek tömegspektrometriás vizsgálatával foglalkozik, továbbá gyógyszertechnológiai formulálással kapcsolatos vizsgálatokat végez. Az elmúlt húsz évben számos olyan projektben vett részt, amely kiemelkedő eredményeket ért el a gyógyszer- és orvosi kémiai kutatások területén. Az analitikai vizsgálatokon túl munkacsoportjával olyan gyógyszertechnológiai fejlesztéseket is végzett, melyek eredményeként szabadalmaztatott készítményeket dolgoztak ki.

RS9120_20131129-IMG_9181-hugonnai-dijatado-scr (1)
dr. Ludányi Krisztina

Dr. Ludányi Krisztina „Tömegspektrometria az orvos- és gyógyszerésztudományban” című előadásában egy olyan nagy hatékonyságú, áteresztőképességű és szelektivitású analitikai technikát mutatott be, amely az egészségügy számos területén meghatározó. „A tömegspektrometriás analitikai technikának legnagyobb jelentősége a farmakokinetikai illetve a szerkezetkutatás területén van, amikor vizsgálni kell a hatóanyag szerkezetét és tisztaságát, emellett pedig a gyógyszer szervezeten belüli változásait is nyomon kell követni. Ezekben az esetekben nagyon kis anyagmennyiségeket határozunk meg komplex biológiai vagy segédanyagrendszerekben, ilyenkor a kvantitatív, illetve kvalitatív analízisre az egyik leggyakrabban alkalmazott technika a tömegspektrometria” – fejtette ki az előadó.

Ez egy százéves analitikai módszer, aminek fontosságát az is jelzi, hogy a NASA is számos tömegspektrométert juttatott már a Mars felszínére. A tömegspektrometriás analízis segít megállapítani egyebek mellett az adott molekula tömegét, elemi összetételét, illetve annak szerkezetéről is sokat elmond. A műszer előnye, hogy rendkívül érzékeny, így segítségével egész kis molnyi anyagmennyiség detektálható, azaz akár egyetlen molekula is meghatározható.

RS9124_20131129-IMG_9192-hugonnai-dijatado-scr (1)

„Mára kiszélesedett a vizsgálható vegyületek köre is, hiszen ezzel a módszerrel lehetőségünk van nagyon kis molekulatömegű apoláros komponensek, szénhidrogének meghatározása mellett több százezres molekulatömegű biológiai makromolekulák vizsgálatára is” – emelte ki a docens. Hozzátette: ennek jelentőségét az is bizonyítja, hogy 2002-ben két tömegspektrométeres kutató, J.B. Fenn és K. Tanaka kapta a kémiai Nobel-díjat. A technológia célja, hogy hosszú távon minél egyszerűbb, gyorsabb és robotizált legyen, ami alkalmas akár multidimenziós analízisre is – vetítette előre dr. Ludányi Krisztina.

Mozer Mária

Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.