Az 1990 óta kétévente megrendezésre kerülő Magatartástudományi Világkongresszus (International Congress of Behavioral Medicine, ICBM) helyszíne az idén Budapest volt. Gyönyörű környezetben, a Budavári Hilton Hotelben és a Magyar Kultúra Házában zajlott 2012. augusztus 29. és szeptember 1. között a rangos tudományos esemény, melynek témaköre „Az alaptudományoktól a klinikai kutatásokig és a népegészségügyig” volt. A nemzetközi konferencia helyi szervezői a Selye János Magyar Magatartástudományi és Magatartásorvoslási Társaság (elnök dr. Stauder Adrienne) és a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet (igazgató dr. Túry Ferenc) munkatársai voltak (dr. Cserháti Zoltán, dr. Novák Márta, Raduch Csilla, dr. Lőrincz Jenő, Somorjai Noémi, valamint az áprilisban váratlanul elhunyt dr. Kopp Mária professzorasszony).

A tudományos rendezvény igényes szakmai programja 50 országból vonzotta a kutatókat. A magatartásorvoslás területén 26 téma köré szerveződött a mintegy 850 előadás, szimpózium előadás és poszter. A nemzetközi szakmai találkozón résztvevő több mint 700 kutató számára kihívás volt választani a párhuzamosan 8 szekcióban zajló szakmai előadások között, kivételt a meghívott előadók előadásai jelentettek.

A magatartástudomány – a biopszichoszociális szemlélet jegyében – a betegségek kialakulásában és gyógyításában szerepet játszó mentális, lelki és társadalmi folyamatokat vizsgálja, megelőző és gyógyító beavatkozásokat dolgoz ki. A nem megfelelő életmód (mozgáshiány, túlzott mértékű zsír-és szénhidrát fogyasztás, krónikus stressz terhelés) illetve a káros szenvedélyek (dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, drog és egyéb függőségek) döntő szerepet játszanak a napjaink legnagyobb népegészségügyi jelentőségű krónikus betegségeinek kialakulásában, terápiájában. A konferencia témakörei a tudományág interdiszciplináris és integratív jellege miatt igen szerteágazóak voltak: a szív-érrendszeri megbetegedések, a daganatos megbetegedések, az elhízás és a cukorbetegség, a dohányzás, a mozgásszervi, a funkcionális és szomatoform tünetek magatartásorvoslási vonatkozásai; pszichoszociális tényezők, nemi és életkori sajátosságok egyes betegségek kialakulásában és kezelésében, a viselkedés pszichofiziológiai és epigenetikai háttértényezői, stressz és stresszkezelés. Számos jó gyakorlatról hallhattunk az egészségmegőrzés és betegségmegelőzés egyéni, közösségi és populációs szintjein, beleértve az internet és egyéb elektronikus eszközök használatával kapcsolatos új tapasztalatokat.

A konferencián résztvevő vezető szakemberek (pl. Jean-Claude MBanya, a Nemzetközi Diabétesz Társaság elnöke, a WHO vezető tanácsadója, Susan Bennett Johnson, az Amerikai Pszichológiai Társaság elnöke, Neil Schneiderman az ISBM alapító elnöke, akit a konferencián életműdíjjal is megtiszteltek, Brian Oldenburg a „Global health, global health policy” nemzetközi program vezetője) kiemelten foglalkoztak a bizonyítékokon alapuló módszerek mindennapi gyakorlatba történő bevezetésének jelentőségével. Hangsúlyozták az interdiszciplináris és a nemzetközi együttműködés fontosságát, továbbá a politikai döntéshozókkal való kapcsolat erősítését, a tudományos ismeretek hatékonyabb érvényesítését a szakértői, szakmapolitikai döntésekben.

Számos pozitív példát is kiemeltek, például az Egyesült Államokban jelentősen sikerült visszaszorítani a dohányzást az ismeretterjesztés, a hatékony leszoktató programok és a törvényi szabályozás együttes alkalmazásával. Szakszerű támogatással hatszor nagyobb esélyük van a leszokni vágyóknak, mint segítség nélkül (bizonyítékokon alapuló hazai központ pl. a www.leszokasvonal.hu). Afrikában sikerült megállítani a HIV terjedését a felvilágosító és szűrő tevékenység révén, kiemelten a várandós anyákat segítő államilag biztosított programokkal. A magatartásorvoslási módszerek alkalmazását javasolják az Európai Kardiológiai Társaság legfrissebb, 2012-es szakmai irányelvei (JOINT ESC GUIDELINES, European Heart Journal (2012) 33, 1635–1701) az életmódváltás elősegítésére és a pszichoszociális rizikó csökkentésére. A bizonyítottan hatékony struktúrált magatartásorvoslási beavatkozások jelentősen javítják az infarktuson vagy koronária műtéten átesett betegek egészségi állapotát, munkaképességét, életkilátásait, csökkentik ezen betegek kezelési költségeit. Ellenpéldák is vannak: pl. Bulgáriában az egészségügy gazdaságosságát fokozó intézkedések következtében megszűnt a rutin méhnyakrák szűrés, és néhány év alatt ijesztően megnőtt a méhnyakrák miatti megbetegedések és halálozások száma.

Evidenciákkal igazolt kardiovaszkuláris rizikótényező a munkahelyi stressz is. A Japánból érkező vezető szakemberek közül többen, mint például Norito Kavakami, az ISBM leköszönő elnöke, is ezzel a témával foglalkoznak, mert a legjobb életkilátásairól és sikeres gazdaságáról ismert Japánban egyre nagyobb problémát jelent a munkahelyi túlterheltséggel összefüggő egészségromlás. A munkahelyi stressz hazánkban is jelentős probléma, a munkavédelmi törvények is előírják a munkahelyi pszichoszociális rizikó becslését és csökkentését. A konferencián hallhattunk megbízható mérőeszköz kidolgozásáról nemzetközi együttműködés keretében, illetve a stresszel való jobb megküzdést elősegítő, hazánkban is sikerrel alkalmazott magatartásorvoslási programról is (www.eletkeszsegek.hu). Több előadás is foglalkozott az egészségügyi dolgozók egészségi állapotával, a nagyfokú fizikai és érzelmi leterheltség nem csak kiégéshez, egészségromláshoz vezet, de jelentősen rontja az ellátás minőségét, megnöveli a hibák és tévedések előfordulásának gyakoriságát.

A viselkedés sejtszintű szabályozásáról, az epigenetikai hatásokról, a gyulladásos mediátorok szerepéről is egyre több ismeretünk van. A konferencia egyik felkért előadója Freund Tamás akadémikus volt, aki nagy sikert aratott az idegi ingerület átvitel igen bonyolult témájában tartott nagyon világos, szemléletes előadásával. Megállapításai a cannabinoid receptorok és az endocannabinoidok szerepéről a szorongásos és az epilepsziás tünetek megjelenésben világszinten úttörő jellegűek, és újfajta terápiás lehetőségeket vetnek fel.

A konferencia szomorú hazai vonatkozású eseménye, hogy a konferencia keretében együtt emlékeztek meg a hazai és nemzetközi szakemberek dr. Kopp Mária professzor asszonyról, a szakterület kiemelkedő, karizmatikus egyéniségéről, aki áprilisban bekövetkezett váratlan haláláig aktív szervezője volt a konferenciának.

Kopp Mária kezdeményezésére egy a „Magyar tudomány géniuszai” című kiállítás keretében a résztvevők megismerhették a magyar tudomány kiemelkedő alakjait. A nagyon színvonalas és esztétikus posztereket Gál Vilmos, a Magyar Nemzeti Múzeum muzeológusa állította össze, a megvalósítást a Magyar Turizmus Zrt. támogatta.

Az idei konferencia további kiemelkedő eseménye volt az Encyclopedia of Behavioral Medicine bemutatása. A Springer által kiadott hiánypótló mű a magatartásorvosláshoz kapcsolódó fogalmak, módszerek, ismeretek naprakész összefoglalása, Marc Gellman és Rick Turner szerkesztésében. A négykötetes kézikönyv on-line, elektronikus formában is elérhető lesz, ami még gyorsabb és hatékonyabb keresést, illetve az információk aktualizálást is lehetővé teszi.
A magyar tudományos eredmények nemzetközi elismerése, hogy az International Society of Behavioral Medicine (ISBM) a 2014 és 2016 közti időszak elnöki pozíciójára dr. Stauder Adriennet, Semmelweis Egyetem docensét választották, aki az utóbbi évtizedben dr. Kopp Mária munkatársaként aktívan részt vett a Nemzetközi Magatartásorvoslási Társaság tevékenységeiben.

Az ICBM2012 világkongressszus védnökei:
Balog Zoltán miniszter, Emberi Erőforrások Minisztérium
Dr. Pálinkás József elnök, Magyar Tudományos Akadémia
Dr. Réthelyi Miklós korábbi miniszter, Nemzeti Erőforrás Minisztériuma
Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Miniszterelnöki Hivatal
Dr. Szél Ágoston rektor, Semmelweis Egyetem
Dr. Tulassay Tivadar, korábbi rektor, Semmelweis Egyetem

Fenti csak ízelítő a nagyon sok izgalmas témakörből, az új eredményeket bemutató előadásokból. A konferencia absztraktkötete, illetve a témakörhöz kapcsolódó széleskörű szakirodalom a Magatartástudományi Intézet könyvtárában elérhető. A konferencia részletes programja a http://www.icbm2012.com/ honlapon található.

Dr. Stauder Adrienne,
a Selye János Magyar Magatartástudományi és Magatartásorvoslási Társaság elnöke