Az oktatás, a képzés valamint a kutatás területén is együttműködne a Semmelweis Egyetem és a Massachusetts-i Orvostudományi Egyetem (University of Massachusetts Medical School, UMMS). Az erről szóló megállapodást kedden írta alá dr. Szél Ágoston a SE általános rektorhelyettese és dr. Michael Collins, az UMMS rektora.

Az aláírást megelőző találkozón dr. Szél Ágoston előadást tartott az egyetem múltjáról és jelenéről, különös tekintettel a nemzetközi kapcsolatokra. Mint emlékeztetett, 1983-ban indult a német, míg 1989-ben az angol képzési program. Ma már több mint 2800 külföldi hallgató tanul az egyetemen, ami azt jelenti, hogy minden negyedik-ötödik diák az idegennyelvű programban vesz részt. Dr. Szél Ágoston hangsúlyozta: a Semmelweis Egyetem számos kutatási területen – például a molekuláris genetikában, a gasztroenterológiában vagy éppen kardiológiában – szerzett nemzetközi elismertséget, a határokon átívelő együttműködések több formája jelen van, elég csak az egyetemen szervezett nemzetközi konferenciákra vagy éppen az oktatási csereprogramokra gondolni. A Semmelweis Egyetem 36 ország 150 felsőoktatási intézményével áll kapcsolatban.

Dr. Michael Collins, az UMMS rektora azt hangsúlyozta: olyan konkrét elemekkel kell megtölteni a most aláírt keretmegállapodást, amelyből mindkét egyetem diákjai, PhD hallgatói és kutatói profitálhatnak. Mint mondta: az UMMS tanulóinak többsége elvárja, hogy külföldön is szerezzen tapasztalatokat, részben éppen ezért az egyetem számos országgal kötött megállapodást Kínától Indián át Brazíliáig. Dr. Michael Collins úgy fogalmazott: azt, hogy mely intézményekkel kötnek együttműködési megállapodást mindig alaposan megfontolják, a Semmelweis Egyetemet boldogan veszik fel partnereik listájára.

A Massachusetts-i Egyemnek  jelenleg 68 ezer hallgatója és 18 ezer munkatársa van, a kutatás-fejlesztésre költhető összeg eléri az 540 millió dollárt. Mint azt dr. Michael Collins kiemelte: az egyik alapvető céljuk, hogy a különböző kutatási eredményeket, felfedezéseket átfordítsák a gyakorlatba, vagyis a betegek is érezzék ezek pozitív hatásait.

A delegáció az egyetem több intézményébe is ellátogatott. Fotók: D. Kiss Balázs

Az UMMS egyébként egy Nobel díjas tudóssal is büszkélkedhet, Craig Cameron Mello molekuláris orvostudománnyal foglalkozó professzor személyében, aki kutatótársával megosztva kapta az elismerést az RNS interferencia felfedezéséért 2006-ban. Némi kötődése pedig az idei egyik Nobel békedíjashoz, Ellen Johnson-Sirleaf libériai elnökhöz is van az egyetemnek – jegyezte meg a rektor. Az UMMS ugyanis közreműködik a libériai egészségügyi rendszer átalakításában.

Dr. Szabó Gyöngyi és dr. Michael Collins

A most aláírt hivatalos megállapodást egy több mint tíz éves közös szakmai és tudományos munka előzte meg. Dr. Szabó Gyöngyi, az UMMS egyik dékánhelyettese és dr. Tulassay Zsolt (SE II. Sz. Belgyógyászati Klinika) már régóta együttműködik a gasztroenterológia és a PhD képzés területén.

Az aláírást megelőző találkozón előadást tartott dr. Rácz Károly, a Doktori Iskolát vezető tanács elnöke, aki elmondta többek között azt is, hogy a 400 PhD hallgató közül jelenleg 45 külföldi. Dr. Noszál Béla, a Gyógyszerésztudományi Kar dékánja és dr. Bohus Eszter pedig egy kutatóegyetemi projekt keretében folyó tudományos munkáról számolt be.

A delegáció szerdán ellátogatott több egyetemi intézménybe is, így például az I. sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetbe, ahol dr. Matolcsy András igazgató bemutatta a digitális oktatási lehetőségeket és a bonctermet is. A II. Sz. Belgyógyászati Klinikán dr. Rácz Károly, dr. Tulassay Zsolt és dr. Molnár Béla vezette végig a vendégeket, míg a Nanobiotechnológiai és In Vivo Képalkotó Centrumot dr. Osváth Szabolcs mutatta be. DP

Galéria

1kép