Fotók: D. Kiss Balázs

A kanadai Ontario tartomány halottkémeit tömörítő szervezet (Ontario Coroners Association) képviselői tettek rövid látogatást a napokban a Semmelweis Egyetemen. A múlt pénteki találkozón, amelynek helyszíne a SE Igazságügyi és Biztosítási-orvostani Intézete volt, a kanadai és a magyar bűnügyi orvosok munkáját is összehasonlították, s megegyezés született a további együttműködésről.

A szövetség egyik képviselője, dr. Jack Stanborough azt vázolta, hogy egy közelmúltbeli hivatalos felülvizsgálat eredményeképpen milyen változások történtek az ontariói halottkém-rendszerben, különösen a törvényszéki, vagyis forenzikus patológia területén. A társaság volt elnöke, dr. Donald Thompson egy mumifikálódott maradványokkal összefüggő érdekes esetet mutatott be.

Az Igazságügyi és Biztosítási-orvostani Intézet részéről dr. Keller Éva intézetvezető ismertette a magyar igazságügyi szakértői rendszer szervezetét és működését, dr. Magyar Lóránt tanársegéd pedig a személyazonosítás különleges eseteiről adott elő.

A kanadai rendszerben a halottkém (coroner) minden esetben a halál összes körülményét megvizsgálja és rögzíti, döntést hoz arról, hogy szükség van-e boncolásra, és ha igen, patológus vagy igazságügyi szakértő végezze el. Magyarországon a bűnügyi orvos végzi a helyszíni szemlét, a halottvizsgálatot pedig a háziorvos, illetve az az orvos, aki észleli a halál beálltát. Mint azt Keller Éva intézetvezető elmondta: több minisztériummal közösen jelenleg dolgoznak a mostaninál korszerűbb és megbízhatóbb halottvizsgálatot biztosító rendszer kialakításán. DP