Segítőkommunikáció tréning

Tréner: Mersdorf Anna, pszichológus

A tréning céljai:

Pszichológiai szempontú felkészítés a leendő mentorok számára mentori munkájuk hatékonyabb, magabiztosabb, és kiváló szakmai szinten való ellátásához.

A mentorok a tréning során elméleti és gyakorlati tudásra tehettek szert a segítő beszélgetés alapelveivel-, segítő kommunikációval-, és a mentor kompetenciáival kapcsolatban.

Ezt a tudást szituációs gyakorlatokkal és azok elemzésével mélyítettük el, és volt lehetőség a személyes visszajelzésre, valamint azoknak a problémáknak a megbeszélésére, amelyeket a mentorok vetettek fel a segítő beszélgetéssel kapcsolatban.

A tréning további céljai között szerepelt az önismeret fejlesztése és a csoportmunka hatékonyságának növelése, valamint a mentorprogramban részt vevő hallgatók csoportként való működésének elősegítése.

A tréning témái:

A tréning központi témája a segítő beszélgetés alapelvei –  pl.: a megfelelő keretek biztosítása, az értő meghallgatás, kérdezés és tanácsadás technikáink a megismerése – tisztázása.

Emellett nagy hangsúlyt kap az a téma, hogy milyen fontos, hogy a  segítő személy tisztában legyen a saját kompetenciáival, és fel tudja ismerni a kompetenciahatárait.

A mentori munkát tágabb kontextusba helyezve azt is megbeszéljük, hogy azokat a klienseket, akik segítése túlmutat a mentori kompetenciákon, hova tudják elirányítani a mentorok.