Ha úgy érzed már nem elég erős a szemüveged, kihez fordulsz? Ha hirtelen látásromlást tapasztalsz, kit keresel? Ha már csúszkál a szemüveged, ki tud neked segíteni? Mindegyik probléma a szemhez kötődik, de nem mindegy kihez fordulunk, ha segítségre van szükségünk. Barangoljunk el a három “O” országába avagy mikor menjünk orvoshoz, optometristához vagy optikushoz? Hierarchikus sorrendet nem érdemes felállítani, hiszen a három “O” egymásért, együtt dolgozik annak érdekében, hogy Te a legjobb látásélményt kapd. 

 

Mit csinál az optikus?

forrás: Unger Adrienn

Helyesen látszerészeknek hívjuk őket. Felnőttképzés vagy nappali képzés keretében sajátítja el a szakmát mintegy 2 év alatt. A legjobban úgy lehet összefoglalni a munkaterületet, hogy minden ami szemüveg. Ők veszik fel a szemüvegrendelést, ajánlanak lencsét (rétegek, szűrők, színezések), keretet (anatómiai, esztétikai szempontok) és végzik el a szükséges méréseket ahhoz, hogy a szemüveg tökéletes legyen számodra. Azonban itt még nem ér véget munkájuk, hiszen ők azok, akik el is készítik a szemüveget. Becsiszolják a lencséket és a legmodernebb keretekbe illesztik. Nem szereted a szemüveget? Semmi baj, hiszen a kontaktlencse felhelyezésének és levételének a betanításában is segítenek neked.

 

Jó-jó, de akkor mit csinál egy optometrista?

forrás: Unger Adrienn

Gyakran keverik össze az optometristát az optikussal. Ne aggódjatok, emiatt semelyik szakma képviselője sem haragszik, hiszen gyakran a kettő párban jár. Általában az optometristák optikusok is, hiszen ahhoz, hogy valaki a számára legtökéletesebb látásélményt nyújtó megoldást kapja mindkét szakmát ismerni kell. 4 éves képzés keretében, egyetemi falak között okosodnak.  “Az optometria specializáción végzett szakember a képzés során elsajátított optikai, optometriai, méréstechnikai ismeretei birtokában szemvizsgálatot és korrekciót végez. A korszerű vizsgálati eszközök segítségével látszerészeti segédeszközöket (szem­üveg, kontaktlencse) ír fel, miközben a legoptimá­lisabb látásélesség elérésére törekszik, betartva a kompetenciahatárokat. Vizsgálatai során felismeri a szembetegségeket, a betegségről mértéktartóan nyilatkozik, így hozzájárul ahhoz, hogy a páciensek időben szemorvosi ellátásban részesülhessenek.” (Forrás: https://semmelweis.hu/)

 

Áhá! És az orvos?

A szemész szakorvos nem meglepő módon a szem betegségeivel (szürkehályog, zöldhályog, retina rendellenességei stb.) és annak gyógyításával foglalkozik. Ideális esetben az optometristával együtt munkálkodik. A szemüvegfelírást nem ő végzi, hiszen erre külön szakmaként létezik az optometria. 

 

Így már egyszerű a válasz a fenti 3 kérdésre:

Ha úgy érzed már nem elég erős a szemüveged, kihez fordulsz? Az optometristához.
Ha hirtelen látásromlást tapasztalsz, kit keresel? Az orvos (szemész).
Ha már csúszkál a szemüveged, ki tud neked segíteni? Az optikus.

 

Unger Adrienn, optometrista hallgató